Softul de milioane cu ghinion. Cine e vinovat că transportatorii nu pot obține autorizații online

shadow
Vineri, 14.09.2018 06:20   4105
Guvernul a cheltuit câteva milioane de lei pentru elaborarea și implementarea unui soft care urma să facă viața transportatorilor mai ușoară, însă acesta nu este funcțional, iar autoritățile responsabile de perfectarea online a autorizațiilor au amânat în repetate rânduri punerea lui în aplicare.

În ultimii ani transportatorii s-au plâns pe Agenția Națională a Transportului Auto (ANTA) în repetate rânduri, pe motiv că autoritatea tergiversează punerea în funcțiune a sistemului e-Autorizație.

Acum speranțele lor cresc, după intervenția prim-ministrului Pavel Filip, care a criticat ANTA în ședința executivului din 12 septembrie. Filip a cerut autorității transporturilor să se asigure că softul e-Autorizație Transport, prin intermediul căruia trebuiau să fie eliberate autorizații de transport, va fi funcțional în termenii stabiliți.

Computerul, incoruptibilul 

Potrivit premierului, există rezistență în sistem, și asta pentru că eliberarea autorizațiilor prin intermediul serviciilor electronice va reduce corupția din acest sector.

„A existat foarte multă corupție la repartizarea autorizațiilor de transport, așa-numitele CEMT-uri. Știm cât plăteau transportatorii pentru aceste CEMT-uri. Iată că softul, calculatorul este exact elementul care nu ia mită... Eu știu că acest soft care urma să fie pus în aplicare încă de la 1 septembrie nu lucrează. Dle ministru Gaburici, vă solicit să monitorizați personal. Și pe această cale, public, îi transmit un mesaj dlui director ANTA, Vsevolod Bocșanean: dacă acest soft nu va fi funcțional în ziua stabilită, aceasta va fi ultima lui zi de lucru”, a avertizat Pavel Filip.

Reacția premierului se suprapune cu suspiciunile transportatorilor precum că punerea în funcție a softului e-Autorizație este tergiversată în mod intenționat, toate termenele anterioare fiind compromise: octombrie 2015, ianuarie 2016, ianuarie 2018, 1 septembrie 2018.

Noul termen este sfârșitul lui septembrie curent. Mold-Street.com a documentat acest caz și încă o lună în urmă a solicitat informații în acest sens de la ANTA.

Cine a dezvoltat sistemul e-Autorizație

Dezvoltarea sistemului informațional (SI) „e -Autorizație Transport” (solicitarea, eliberarea, repartizarea și analiza cererilor online pentru autorizații unitare pentru efectuarea transportului auto internațional de mărfuri și călători) a fost inițiată încă cinci ani în urmă pe baza Platformei de management al conținutului corporativ (PMCC) în cadrul proiectului e-Transformare a Guvernării.

Pe 12 decembrie 2013, Centrul de Guvernare Electronică și ANTA au semnat și un Acord de colaborare, inclusiv și pentru implementarea sistemului informațional „e-Autorizație transport”. Astfel, de soft s-a ocupat Centrul de Guvernare Electronică, în prezent - Agenția de Guvernare Electronică, care a selectat compania care a elaborat softul.

Aceasta a fost compania românească Star Storage SRL, care la pachet cu acest soft a mai elaborat alte câteva programe în cadrul acestui proiect, iar valoarea inițială a contractului a fost de 650.000 de dolari, iar în final a trecut de 700.000 de dolari, pentru că pe parcurs au fost făcute mai multe amendamente la contract, arată un raport al proiectului E-Guvernare.

Compania a mai câștigat și alte contracte cu Centrul de Guvernare Electronică în valoare de câteva milioane de dolari.

Proprietari ai companiei Star Storage au fost până în 2014 oamenii de afaceri români Cătălin Păunescu (70%) și Liviu Gosa (circa 30%), care în februarie 2014 și-au vândut pachetul majoritar de acțiuni către Axxess Capital - managerul de investiții al fondului Emerging Europe Accession Fund (EEAF).

În 2017 însă compania a ajuns în lista firmelor cu probleme cu justiția în România, iar portalul supervizor.ro scria în luna mai 2018 că Star Storage ar avea datorii de cel puțin 68 milioane lei românești (circa 14,7 milioane de euro), în timp ce avea de recuperat doar 37 milioane lei românești.

Soft acceptat fără a fi testat

Abia la finele anului 2016, softul a fost finalizat, iar costul acestuia trecea de 3,8 milioane de lei. Potrivit unui răspuns oferit pentru Mold-street.com de ANTA, sistemul a fost transmis spre testare, utilizare și administrare de Centrul de Guvernare Electronică către ANTA pe 12 octombrie 2016. Doar că el nu putea fi pus în aplicare, pentru că deja trebuia adaptat la noile cerințe.

Mai trece jumătate de an și în aprilie 2017, Guvernul a aprobat Regulamentul privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transporturi rutiere, care indică utilizarea exclusivă a sistemului informațional „e-Autorizație transport” în procesul de repartizare și raportare a autorizațiilor rutiere din data de 1 ianuarie 2018.

„Implementarea soft-ului, pentru excluderea factorului uman, va diminua corupția din acest domeniu și va reduce la maxim cozile de la ghișee. Întreg procesul de depunere a cererilor la operatorii de transport, repartizarea autorizațiilor și notificarea se va efectua electronic”, menționa atunci, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

Potrivit ANTA, în procesul de elaborare a acestui Regulament „s-au efectuat mai multe modificări la regulile de eliberare, utilizare și restituire a autorizațiilor pentru transporturi rutiere față de regulile inițiale după care s-a creat arhitectura sistemului”. În consecință a fost nevoie de o ajustare a softului la noile cerințe.

Cine-i de vină? 

Ulterior au urmat alte modificări în legislație, inclusiv a fost completat Codul transporturilor rutiere cu regulile de eliberare, utilizare și restituire a autorizațiilor de transporturi rutiere, „care la fel diferă față de cele implementate în sistemul informațional „e-Autorizație transport”, precum și față de regulile expuse în Regulamentul privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transporturi rutiere”, susține administrația ANTA.

Astfel se impunea dezvoltarea sistemului informațional „e-Autorizație transport” cu compartimentele „Înregistrarea oficială a operatorilor de transport rutier” și „repartizarea autorizațiilor CEMT”, precum și eliberarea unor noi tipuri de autorizații prevăzute de Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător”.

Dar nici pe 1 ianuarie 2018 sistemul nu era funcțional și el a fost transmis la balanța Agenției Naționale Transport Auto doar pe 16 martie 2018. 

Auditorii Curții de Conturi au constatat că softul așa și „nu a fost pilotat pentru a identifica unele probleme, inclusiv de interconexiune cu alte SIA (Sisteme Informaționale Autorizate) prevăzute”. În plus acesta necesită a fi actualizat, ceea ce impune cheltuieli financiare suplimentare, se menționa în raportul Curții de Conturi.

Viteza cu care se schimbă legislația, e mai mare decât de adaptare a softului 

Administrația ANTA susține că în prezent „este în curs de actualizare ultima versiune a specificațiilor funcționale, după care se va purcede la procedura de achiziție privind implementarea acestora în sistemul informațional e-Autorizație transport, cu ulterioara lansare a sistemului în producție”.

Concluzia ANTA este că sistemul nu a fost lansat până acum „datorită modificărilor majore în legislație care au impactat arhitectura și funcționalitățile de baza ale sistemului. În prezent a fost elaborat un caiet de sarcini ajustat și urmează racordarea sistemului la modificările din Lege”.

Lipsa softului afectează toți operatorii de transport

Dumitru Albulesa, administrator al Agenției Internaționale de Transport Auto (AITA) susține că elaborarea sistemului a fost tergiversat și din cauza că nu a existat din start un caiet de sarcini. 

Caietul de sarcini este Regulamentul privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transporturi rutiere aprobat de Guvern abia în aprilie 2017. 

Potrivit lui Albulesa, transportatorii pierd timp din cauza lipsei acestui soft.

„Vă dați seama ce se întâmplă acum? Transportatorii din toată țara, trebuie să vină după autorizație la Chișinău. Frecvent se întâmplă că funcționarii refuză să le elibereze autorizația. Așa că fac cale întoarsă și trebuie să vina iarăși la Chișinău. Pierd timp și resurse. Nu e normal. În loc să muncească, să se gândească la securitatea rutieră, să organizeze procesele de muncă, operatorii de transport sunt nevoiți să alerge după acte care le dau dreptul la muncă.

Advertisement

Uitați-vă în România: deja 10 ani funcționează un astfel de sistem și nu mai există aceste suspiciuni de corupție și rânduri după autorizații”, a declarat pentru Mold-street.com, Dumitru Albulesa.

În România, autorizația poate fi solicitată la distanță prin intermediul softului, care oferă posibilitatea de a depune cererea online, de a plăti online și doar pentru a primi actul e necesar a se merge la autoritatea specializată, a mai adăugat administratorul AITA.

Serghei Bucătaru, secretar de stat la Minisiterul Economiei spune că punerea în funcțiune a acestui soft este o prioritate pentru instituție și el va fi pus în funcțiune până la finele lunii septembrie 2018.

Același lucru l-a promis și Vsevolod Bocșanean, directorul ANTA.

Citiți și:

„Filip cel groaznic”. Softul e-Autorizație transport a devenit funcțional peste noapte

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati