O misiune a FMI vine la Chișinău pentru a discuta despre politica bugetar-fiscală [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 12.09.2018 06:18   1024
O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla, în perioada 13-20 septembrie, într-o vizită de lucru la Chișinău.

„Nu va fi o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI”, precizează Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

Experții Fondului se vor informa despre situația macroeconomică și vor purta discuții privind politica bugetar-fiscală, politica monetară și alte politici relevante, în contextul programului existent susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă), se mai menționează în comunicatul reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova.

Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program „fac parte din practica uzuală a FMI când este vorba de țările ce au programe susținute de FMI”.

Citiți și:

FMI a publicat concluziile ultimei evaluări: Progresele recente nu sunt ireversibile

Ultima evaluare a Programului Republicii Moldova cu FMI a fost efectuată în a doua jumătate a lunii martie a anului 2018, când s-a ajuns la un acord la nivel de personal privind cea de-a treia evaluare.

Advertisement

Pe 29 iunie 2018, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional a finalizat a treia evaluare a programului, ca urmare Republica Moldova a primit o nouă tranșă în sumă de circa 33,8 milioane de dolari.

"Programul rămâne pe drumul cel bun și economia continuă să se consolideze. De la ultima revizuire, autoritățile au întreprins acțiuni importante, afirmând angajamentul ferm față de program, chiar și într-un an electoral. Cu toate acestea, rămân importante impedimente structurale pentru a obține o creștere puternică și durabilă, sporind astfel nivelul de trai", susțineau experții FMI în ultimul raport de evaluare.

Potrivit lor progresele recente nu sunt ireversibile și prin urmare, este important ca politicile prudente să fie menținute, iar reformele să continue "pentru a finaliza curățarea sectorului financiar, pentru a asigura transparența și stabilitatea în sectorul energetic și pentru a menține stabilitatea macroeconomică".

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat în noiembrie 2016. El prevede alocarea unui credit de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), sumă echivalentă cu circa 187 milioane de dolari, din care peste 115 milioane au fost deja alocate.Oportunitati