Premierul Filip vrea să afle cine a adus la ruinare sistemul public de irigare din Moldova [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 12.09.2018 05:12   1351
Premierul Pavel Filip a cerut Procuraturii Generale să investigheze modul în care au fost gestionate stațiile publice de irigare din țară.

Sectorul public de irigare a ajuns într-o stare deplorabilă, iar de vină ar fi managementul defectuos al Agenției de stat „Apele Moldovei”, se constată într-un comunicat de presă al Guvenului.

Cine va lucra eficient cu salarii de o mie de lei

În cadrul unei ședințe de lucru, convocate în seara zilei de marți, 11 septembrie 2018, la Guvern, a fost prezentat un material video privind situația dezastruoasă la Stația Tehnică de Irigare Cărpineni din raionul Hâncești. Din 2014 aceasta este nefuncțională. Cu toate acestea, aici sunt 11 angajați, iar datoriile la salarii depășesc 154 mii de lei.

Salatiile plătite acestor angajați nu ajung nici la o mie de lei pe lună, arată un raport al Agenției Proprietății Publice.

Citiți și:

Subvenții de milioane acordate de stat pentru investiții, mergeau la plata salariilor

Într-o situație similară se află și celelalte 11 Stații Tehnologice pentru Irigare din țară, unde sunt angajate 521 de persoane, iar fondul anual de salarii este de peste 18 milioane de lei.

Advertisement

„Consider acest lucru o crimă și o cauzare de prejudiciu statului. Este lipsă de responsabilitate pentru că în tot acest răstimp noi am avut șef la „Apele Moldovei”, noi am avut administratori la aceste întreprinderi de stat, noi am avut miniștri care au gestionat acest sector - vorbesc de Ministerul Mediului, acum Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, doar că nu știu de ce nimeni nu a vrut să atragă atenția asupra acestor probleme”, a spus premierul Pavel Filip.

Cele 11 întreprinderi, aflate în gestiunea Agenției „Apele Moldovei” au adus, în perioada anilor 2014-2017, pierderi de 59 milioane lei – tarifele pentru pomparea apei neacoperind costurile efective la prestarea serviciilor. Toate pierderile suportate, au fost achitate din bugetul de stat.

Filip cere Procuraturii Generale să investigheze cazul

Pavel Filip a cerut pregătirea unei sesizări către Procuratura Generală pentru pornirea cauzei penale pentru elucidarea circumstanțelor și pedepsirea celor care se fac vinovați de situația dezastruoasă din sectorul public de irigare.

„Eu vreau ca toți cei care au avut responsabilitatea de acest domeniu să răspundă penal. Pentru toate aceste milioane pe care le-a plătit statul să răspundă cei care poartă responsabilitate pentru acest sector. Noi provocăm datorii la salarii, ținem angajați, plătim penalități pentru un sector care nu există”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a solicitat reorganizarea de urgență a Agenției „Apele Moldovei” și optimizarea cheltuielilor. „Vreau să terminăm cu practica defectuoasă, când pe seama statului se poate de făcut orice și bunul statului este al nimănui”, a accentuat prim-ministrul. 

De notat că un raport de audit al Curții de Conturi a arătat că în 2017 circa 10,7 milioane lei, acordate de Agenția Apele Moldovei ca subsidii unei întreprinderii de stat în care aceasta are calitatea de fondator, au fost utilizate în alte scopuri, inclusiv peste 92% la plata salariilor angajaților.Oportunitati