Rosselhoznadzor favorizează în continuare companiile din Găgăuzia și regiunea separatistă [SONDAJ]

shadow
Marţi, 11.09.2018 14:42   1223
Din anul 2015 și până în prezent doar 54 de agenți economici din cei 248 ce au depus solicitări, au obținut acordul Agenției federale ruse pentru siguranța agroalimentară și veterinară Rosselhoznadzor, pentru exportul fructelor și legumelor în Rusia.

Datele au fost oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), după ce directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi a avut o întrevedere cu un grup de specialiști de la Rosselihoznadzor. 

Citiți și:

Moldova, fruntașa embargourilor impuse de Rusia 

Subiectul discuției a fost axat pe extinderea colaborării bilaterale, în special în majorarea volumului de export în Rusia a produselor de origine animală și vegetală.

Gheorghe Gaberi a menționat, că în prezent ANSA dispune de solicitări pentru exportul în Federația Rusă a fructelor și legumelor de la 248 de întreprinderi agricole, însă din anul 2015 și până în prezent doar la 54 de agenți economici li s-a oferit posibilitatea de comercializare a producției vegetale pe piața Rusiei.

Advertisement

Potrivit lui Gaberi prioritate având cele înregistrate în raioanele din stânga Nistrului sau din autonomia găgăuză.

În opinia Directorului General ANSA, o soluție în extinderea exporturilor pe piața Rusiei ar fi renunțarea la liste permisive, dreptul de comerț fiind acordat tuturor întreprinderilor, care respectă cerințele Rosselihoznadzorului.

La începutul acestui an Rosselhoznadzor a emis un avertisment la adresa autorităților din Moldova privind lista companiilor care au dreptul de a exporta produse vegetale în Rusia, cerând să fie luate măsuri pentru a nu mai admite cazuri, când se eliberează certificate fitosanitare unor companii ce nu au dreptul de a exporta fructe în Rusia.

Aproape 98% din mere se duc în Rusia

Amintim că în anii 2015-2016 s-a depistat că multe fructe din statele UE, ajungeau pe piața rusească folosind certificate de origine din Moldova. Anterior Rusia a impus mai multe restricții la livrările de produse fitosanitare din Moldova.

Anul trecut din Moldova s-au exportat:177.000 de tone de mere (principalul fruct exportat de Republica Moldova), din care circa 173.000 de tone în Federația Rusă, adică circa 98%. În acealași timp în România au fost livrate doar 3.000 de tone, în Belgia - 38 de tone, Georgia - 42 de tone, Italia - 41 tone și în Slovacia 20 tone.

În cazul altor fructe cota Rusiei nu este atât de mare, dar rămâne semnificatuvă: la prune a fost de circa 61,5%, iar la struguri de 64%, potrivit ANSA.

Citiți și:

ANSA: 98% din merele exportate din Moldova au ajuns în RusiaOportunitati