Turcii de la Onur au câștigat două contracte de reabilitare a drumurilor în Moldova [SONDAJ]

shadow
Marţi, 11.09.2018 15:30   5771
Compania ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti a fost desemnată câștigătoare a două contracte de reabilitare a drumului național M3 - sectoarele Porumbrei-Cimișlia și drumul de ocolire a orașului Comrat, cu o lungime totală de 37,27 kilometri.

Gheorghe Curmei, directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a declarat că valoarea unui contract este de 29,5 milioane de euro, iar a altuia de 29,7 milioane euro, iar banii vor fi oferiți de Banca Europeană de Investiții.

Lucrările ar urma să fie efectuate în decurs de 36 de luni, cu o perioadă de 12 luni de remediere a defectelor depistate.

Citiți și:

Cinci ani de promisiuni pentru un proiect de 1,45 miliarde de lei

Totodată el a precizat că firma Onur este una cu experiență și anterior a efectuat lucrări de reabilitare la alte două segmente de drum din Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Economiei deschiderea ofertelor pentru contractele vizate a avut loc încă pe 26 aprilie 2018, la licitații fiind depuse câte patru oferte pentru fiecare tronson, licitațiile fiind desfășurate în conformitate cu regulile BERD. De ce a durat mai mult de patru luni de la deschiderea ofertelor până la semnarea contractului nu s-a anunțat.

Advertisement

Ofertanții au fost apreciați în funcție de capacitatea financiară, experiența de lucru și disponibilitatea echipamentelor necesare pentru a efectua astfel de lucrări.

„Sunt drumuri care fac parte din coridoarele internaționale de transport la nivel european. Odată cu construcția drumului de ocolire a orașului Comrat, va fi fluidizat traficul din localitate. Mai ales în condițiile în care, începând cu anul 2019, în regiune își va începe activitatea și o hală de producere din cadrul Zonei Economice Libere, care va angaja peste 1000 de persoane”, a subliniat Ministrul Economiei Chiril Gaburici.

İhsan Çetinceviz, vicedirectorul companiei ONUR a dat asigurări că lucrările vor fi calitative.

„Suntem bucuroși că am câștigat proiectele de construcție a drumului M3. Scopul nostru este să finalizăm lucrările mai devreme decât data stabilită și acestea să fie de înaltă calitate. Aceste proiecte vor fi benefice pentru economia Republicii Moldova și sperăm că vor aduce noroc cetățenilor acestei țări”, a spus managerul.

De notat că reabilitarea drumului de ocolire a orașului Comrat, dar și alte segmente parte a drumului național M3 Chișinău - Giurgiulești era planificată pentru anii 2014-2016, dar așa-și nu a fost organizată licitația.

Amintim că în anii 2012-2014, consorțiul de companii turcești ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti. și SUMMA Turizm Yatirimciliği A. Ș., a reabilitat 44,9 kilometri a drumului Sărăteni-Soroca, începând de la intersecția Sărăteni până la intrarea în or. Ghindești, inclusiv intersecția denivelată Sărăteni.

Atunci reabilitarea drumului a avut loc în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.

Citiți și:

Sărăteni-Soroca, drumul de milioane a fost dat în exploatareOportunitati