Produsele din Republica Moldova ar putea avea spații distincte pe rafturile magazinelor din România

shadow
Marţi, 11.09.2018 04:55   1141
Comercianții din România vor fi obligați să asigure spații distincte de expunere și vânzare a produselor alimentare din Republica Moldova, așa cum sunt obligați în cazul produselor românești, prevede un proiect de lege inițiat de Partidul Mișcarea Populară (PMP) în Parlament.

Obligația respectivă în cazul produselor românești a fost contestată însă de Comisia Europeană, care a declanșat procedura de infringement împotriva României ca urmare a modificărilor aduse legii comercializării produselor alimentare, în special obligării comercianților de a vinde 51% alimente locale, potrivit Profit.ro.

Inițiatorii își susțin proiectul arătând că, în Republica Moldova, opt din zece locuitori sunt de etnie română, o treime din locuitori au dublă cetățenie, iar „istoria Republicii Moldova este parte integrantă a istoriei românești”.

Advertisement

În consecință, arată PMP, politicile României ar trebui să includă componenta moldovenească și să urmărească integrarea economică a celor două state. În valori comparabile, la paritatea puterii de cumpărare, valoarea PlB/locuitor în România este 22.348 dolari, iar în Republica Moldova este 5.328 dolari, mai arată autorii proiectului. Astfel, economia României este de 4 ori mai performantă decât cea a Republicii Moldova.

Inițiativa definește, în primul rând, produsele alimentare moldovenești ca „produs obținut pe teritoriul Republicii Moldova din materii de bază provenite în proporție de 100% din fermele din Republica Moldova”.

În al doilea rând, proiectul instituie obligația comerciantului de a acorda spații distincte de expunere și vânzare atât produslor alimentare românești, cât și a celor moldovenești, sub sancțiune contravențională, similar obligației actuale cu privire la produsele alimentare românești.

Obligarea prin lege a acordării de spații distincte produselor românești a fost unul din argumentele pentru care, în februarie 2017, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement contra României pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale și care instituie și această obligație.

Bucureștiul a răspuns că astfel de practici sunt deja utilizate de marii comercianți pentru produse de import. Autoritățile din România au promis însă Comisiei să analizeze oportunitatea amendării prevederilor din Lege.Oportunitati