Laundromatul estonian de 7 ori mai mare ca cel moldovean

shadow
Luni, 10.09.2018 06:34   2556
La finele săptămânii trecute acțiunile Danske Bank, cea mai mare instituție de credit din Danemarca, s-au prăbușit la minimul ultimilor aproape 2 ani, pe fondul unui scandal bancar din Estonia.

Aceasta ca urmare a unor noi informații referitor la faptul că în anii 2007-2015 prin subsidiara Danske Bank din Estonia ar fi fost spălate circa 150 de miliarde de dolari, bani obținuți din activități ilicite pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Într-un an au fost spălate 30 de miliarde, în opt - 150 de miliarde dolari

Suma este de 7,5 ori mai mare decât cea spălată prin intermediul Laundromatului moldovenesc (organizat cu ajutorul sistemului judiciar și cel bancar) în anii 2010-2014.

Citiți și:

A fost descoperit un nou Laundromat, cel azer. Conexiunile cu Moldova

Estimările inițiale erau că prin subsidiara din Estonia au fost derulate operațiuni ilegale de peste 8 miliarde dolari, însă Wall Street Journal a avansat vineri o sumă care este de aproximativ 6,5 ori mai mare decât întreaga economie a Estoniei.

În aceeași zi, Financial Times a scris că numai în anul 2013, când transferurile au atins punctul culminant, prin această subsidiară au fost efectuate circa 80.000 de operațiuni și au trecut circa 30 de miliarde de dolari.

Însă anchetatorii angajați de bancă deocamdată nu au stabilit dacă toate cele 150 de miliarde de dolari proveniți de la clienții non-estonieni au o origine dubioasă.

Advertisement

Jakob Dedenroth Bernhoft, expert în spălarea banilor și director al Revisorjura.dk, numește suma "absurdă pentru o așa țară precum e Estonia".

"Câți dintre acești bani au fost asociați cu spălarea banilor, nu știm încă. Dar dacă Danske Bank consideră necesar să investigheze o sumă atât de mare, ne arată că acest caz este mult mai mare decât a presupus până acum", spune el, citat de cotidianul local Beringske, care a publicat mai multe anchete la acest subiect.

Potrivit Berlingske ancheta desfășurată de Danske Bank încă nu este finalizată, dar se știe că din subisdiara estoniană miliardele au mers în principal, pe conturi de la băncile din Hong Kong, Turcia, Letonia, Marea Britanie și alte țări.

Subsidiara din Estonia ar fi avut circa 3.000 clienții străini (nerezidenți), în principal din Rusia și alte foste republici sovietice, inclusiv patru conturi ale familiei președintelui azer Ilaham Aliev. La fel există suspiciuni că unele conturi erau gestionate de serviciile secrete ruse FSB, sau de oamenii lui Putin.

Nu se știe cine se află exact în spatele tranzacțiilor, dar scurgeri anterioare au arătat că banii au venit din Rusia, Moldova și Azerbaidjan prin spălătoria de la Danske.

O parte au legătură cu asasinarea lui Serghei Magnitsky în 2009, spune omul de afaceri britanic Bill Browder, fostul angajator al lui Magnitsky.

"Danske Bank a încercat să facă o imagine asupra faptului că sucursala din Estonia a fost mică și nesemnificativă și că problemele nu au fost descoperite. Dar este adevărat că sume absolut mari de bani au fost trecute prin aceste conturi. Cum ai putut să nu știi asta în sediul central? Banca și autoritățile estoniene trebuie să aibă sisteme care au monitorizat ce sa întâmplat în conturile băncii? ", spune expertul danez Jakob Dedenroth Bernhoft.

De notat că filiala din Estonia a Danske Bank a gestionat miliarde de dolari atât în Laundromatul rusesc, în care a fost implicată direct și Moldindconbank, dar și în Laundromatul azer.

Dezvăluirile ar putea adânci problemele legale și reputaționale ale celui mai mare creditor al Danemarcei, care a fost sancționată de autoritățile de reglementare în luna mai pentru că nu a monitorizat spălarea banilor, dar banca a evitat urmărirea penală.

Citiți și:

Laundromatul mai face o jertfă. Cea mai mare bancă din Danemarca sub loviturăOportunitati