Laundromatul estonian de 7 ori mai mare ca cel moldovean

shadow
Luni, 10.09.2018 06:34   2678
La finele săptămânii trecute acțiunile Danske Bank, cea mai mare instituție de credit din Danemarca, s-au prăbușit la minimul ultimilor aproape 2 ani, pe fondul unui scandal bancar din Estonia.

Aceasta ca urmare a unor noi informații referitor la faptul că în anii 2007-2015 prin subsidiara Danske Bank din Estonia ar fi fost spălate circa 150 de miliarde de dolari, bani obținuți din activități ilicite pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Într-un an au fost spălate 30 de miliarde, în opt - 150 de miliarde dolari

Suma este de 7,5 ori mai mare decât cea spălată prin intermediul Laundromatului moldovenesc (organizat cu ajutorul sistemului judiciar și cel bancar) în anii 2010-2014.

Citiți și:

A fost descoperit un nou Laundromat, cel azer. Conexiunile cu Moldova

Estimările inițiale erau că prin subsidiara din Estonia au fost derulate operațiuni ilegale de peste 8 miliarde dolari, însă Wall Street Journal a avansat vineri o sumă care este de aproximativ 6,5 ori mai mare decât întreaga economie a Estoniei.

În aceeași zi, Financial Times a scris că numai în anul 2013, când transferurile au atins punctul culminant, prin această subsidiară au fost efectuate circa 80.000 de operațiuni și au trecut circa 30 de miliarde de dolari.

Însă anchetatorii angajați de bancă deocamdată nu au stabilit dacă toate cele 150 de miliarde de dolari proveniți de la clienții non-estonieni au o origine dubioasă.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati