Vama anunță încasarea a 2% din cele 380 de milioane lei, datorii restante

shadow
Vineri, 07.09.2018 17:55   1073
Legea nr. 180/2018 privind declararea voluntară și stimularea fiscală, intrată în vigoare la 17 august curent, aduce primele încasări la bugetul de stat, anunță Serviciul Vamal.

Ar fi vorba de o sumă de 7,09 milioane lei, datorii achitate benevol, care însă reprezintă mai puțin de 2% din suma totală de la începutul anului.

"Astfel, stimularea fiscală va permite recuperarea datoriilor, achitarea cărora a fost amânată, în unele cazuri, mai mulți ani de zile", se arată într-un comunicat de presă al Vămii.

Citiți și:

Operațiunea „revoluția fiscală” va șterge 11 miliarde lei, datorii ale contribuabililor rău-platnici

Instituția menționează că, conform prevederilor respectivei legi, subiecții stimulării fiscale pot beneficia de anularea tuturor amenzilor și penalităților, în cazul în care achită benevol obligațiile vamale restante.

Advertisement

Pe de altă parte Vama nu precizează care e suma exactă a datoriilor și mai ales ce sume restante au fost anulate ca urmare a achitării acestei sume.

De notat că la finele anului 2017, suma restanțelor administrate de Serviciul Vamal era de peste 380 milioane lei, iar în cazul Fiscului era vorba de o cifră astronomică de 11,22 miliarde lei, potrivit unui raport al Curții de Conturi.

Aceasta s-a majorat în 2017 cu circa 4,6 miliarde de lei, de trei ori mai rapid, decât au crescut veniturile la bugetul de stat adiministrate de Serviciul Fiscal. 

Potrivit legii subiecți ai stimulării fiscale sunt contribuabilii, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice, inclusiv cele aflate în procedură de insolvabilitate, care au restanțe la amenzile aferente bugetului de stat sau fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și la majorările de întârziere (penalitățile) calculate pentru neplata în termen a impozitelor, taxelor și a altor plăți obligatorii, reflectate în sistemul de evidență al Fiscului, Vamei și Casei Naționale de Asigurări Sociale, inclusiv în evidența specială.

Facilitățile sunt valabile până la data de 20 decembrie, inclusiv.Oportunitati