Ce termen are Transgaz pentru a construi conducta Ungheni-Chișinău

shadow
Sâmbătă, 08.09.2018 06:05   2972
Pe 6 septembrie, Agenția Proprietății Publice, Ministerul Economiei și Infrastructurii și compania Eurotransgaz SRL, subsidiara companiei Transgaz din România au semnat Certificatul de finalizare pentru tranzacția de vânzare-cumpărare a întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz la concurs investițional.

Astfel a fost confirmată îndeplinirea celor 13 condiții suspensive prevăzute de contractul de privatizare semnat pe 28 martie 2018 la Chișinău.

Greul de-abia acum începe

Urmare acestei convenții, în bugetul de stat a fost achitată suma de 180,2 milioane lei care reprezintă prețul de vânzare al complexului patrimonial unic Vestmoldtransgaz, precizează Agenția Proprietății Publice (APP).

"Finalizarea cu succes a acestei etape este o reușită, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: greul și munca de-abia acum încep. Mă aștept ca Transgaz să-și dedice atenția și energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chișinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz”, a spus Dănuț Andrușcă, Ministrul român al Economiei prezent la ceremonie.

În schimb omologul său de la Chișinău, Chiril Gaburici a susținut că această acțiune "este un pas mare spre integrarea Republicii Moldova în sistemul energetic european".

„Cât privește impactul și rezultatele acestui efort, vreau să vă asigur că, de fapt, de o piață competitivă a energiei vor avea de câștigat toți – de la consumatorii casnici și cei publici, la agenții economici din Republica Moldova, care sunt în căutarea unor soluții ce le va aduce un plus de competitivitate propriilor bunuri și servicii prestate, dar și prețuri mai bune pentru consumatori”, a reiterat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Transgaz are 23 de luni pentru a construi conducta

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a afirmat că finalizarea preluării Vestmoldtransgaz a avut loc conform calendarului convenit prin contract și în acord cu deciziile acționarilor.

Advertisement

"A fost rezultatul unui proces extrem de complex, iar ambele părți au făcut eforturi substanțiale pentru realizarea acestui obiectiv. De acum încolo, Transgaz se concentrează să ducă la bun sfârșit proiectul gazoductului Ungheni-Chișinău, care presupune o conductă de aproximativ 120 km, 4 stații de reglare-măsurare a presiunii gazelor naturale, un nod de măsurare gaze bidirecțional și construcția unui complex administrativ”, a spus Sterian

Potrivit APP, compania Eurotransgaz, subsidiara Transgaz va demara procedurile de achiziție a materialelor și lucrărilor necesare pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, conform proiectului tehnic, coordonat de autoritățile competente din Moldova.

Eurotransgaz are un termen de pînă la 23 de luni pentru realizarea Programului Investițional în mărime de până la 93 milioane euro. Altfel spus conducta va fi gata cel mai probabil că în vara anului 2020, în ajunul alegerilor prezidențiale.

Pierderi de 26 milioane lei

Întreprinderea Vestmoldtransgaz a fost fondată în anul 2014 de către Guvern, pentru a gestiona gazoductul Iași-Ungheni și va presta serviciile de transport al gazelor pe teritoriul Republicii Moldova.

În perioada de activitate compania s-a remarcat cu venituri de câteva mii de lei și pierderi de milioane. De exemplu anul 2017, întreprinderea l-a finalizat cu pierderi de 26 milioane lei și zero venituri din vânzări.

Datele APP relevă că Vestmoldtransgaz avea la finele anului 2017 active de 145 milioane lei și un capital statutar de 160,4 milioane lei.

Angajați cu probleme

Despre cum se iroseau banii la Vestmoldtransgaz ne arată un raport al Curții de Conturi.  

Astfel în august 2014 în calitate de șef al Stației de măsurare a gazelor Ungheni a fost angajat prin cumul, energeticianul-șef al întreprinderii municipale AC Ungheni.

Acesta avea "un program de lucru de 4 ore pe zi, iar începând cu februarie 2016 - cu un program de 6 ore pe zi, concomitent fiind pontat la ÎM AC Ungheni cu 8 ore pe zi".

"Ca urmare, cheltuielile suportate de ÎM AC Ungheni pentru salarizarea acestui angajat de 170,4 mii lei (217,3 mii lei, cu plățile aferente) sunt supuse unui risc înalt de neconformitate", au constatat auditorii.

De asemenea, acest angajat a beneficiat concomitent de la ambele întreprinderi și de acoperirea cheltuielilor lunare pentru abonament telefonie mobilă (160 lei - la ÎM AC Ungheni, în total 5,4 mii lei, și 170 lei (80 lei - din august 2016) - la Vestmoldtransgaz), pentru combustibil la ÎM AC Ungheni (5 litri pe zi) - de 40,7 mii lei, și pentru automobilul de serviciu la Vestmoldtransgaz, se mai arată în raportul de audit.

De notat că din 2014 și până în prezent (mandat până pe 9 octombrie 2018) director al Vestmoldtransgaz este Iurie Dolghier, care însă nu a răspuns la apelurile telefonice.

Citiți și:

Ministrul Dănuț Andrușcă: Un prim pas spre înfăptuirea Unirii dintre România și Republica MoldovaOportunitati