Un nou blocaj la tranzitul mărfurilor moldovenești prin Ucraina

shadow
Vineri, 07.09.2018 07:50   1082
De aproape două săptămâni transportatorii moldoveni se confruntă din nou cu un deficit de autorizații de tranzit prin Ucraina. Și aceasta exact în toiul sezonului livrărilor pentru exportul de produse agricole, în special în Rusia.

UPDATE 17.40: Aceasta se întâmplă chiar dacă anterior autoritățile au promis că aşa-ceva nu se va mai întâmpla. 

E o situație care se repetă deja ani în șir, susţine Dumitru Albuleasa, administrator Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA) din Republica Moldova.

Citiţi şi:

Zeci de camioane cu mere din Moldova stopate de vama rusească. De vină ar fi moldovenii

Potrivit lui Albuleasa, de vină ar fi Agenția Națională de Transport Auto (ANTA) şi autorităţile din Ucraina.

"În plus nu sa realizat şi liberalizarea tranzitului prin Ucraina pentru camioanele care corespund normelor EURO III (și bilaterale) cum sa convenit anterior şi în rezultat avem dificit", a precizat Dumitru Albuleasa.

Advertisement

Amintim că în aprilie 2018, Republica Moldova și Ucraina au semnat două documente în vederea liberalizării transportului auto și aerian dintre cele două țări.

Urmare a semnării documentului menționat, Ministerul Economiei şi Infrastructurii anunţa că transportul internațional de mărfuri, atât în regim bilateral, cât și în tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III și mai sus va fi efectuat într-un regim liberalizat și anume, fără deținerea autorizațiilor corespunzătoare pentru efectuarea transportului internațional.

Astfel, va fi favorizată dezvoltarea transportului internațional de mărfuri și extinderea pieței de afaceri pentru transportatorii auto autohtoni.

Ucraina alocă anual Republicii Moldova aproximativ 45-50.000 de autorizaţii de tranzit. Când acestea se termină, ucrainenii mai alocă suplimentar câteva mii de autorizaţii, care la fel se termină rapid.

Pentru evitarea unor astfel de situaţii soluţia este liberalizarea.

De notat că peste 90% din exporturile de fructe și legume în statele CSI se fac cu camioanele, tranzitând Ucraina.

P.S. În textul inițial s-a strecurat o eroare regretabilă: Dl Dumitru Albuleasa, este în prezent administrator la Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA) din Republica Moldova, și nu director executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, așa cum s-a menționat în versiunea inițială a articolului. Oportunitati