Record: Peste 355.000 de moldoveni sunt plecați la muncă sau în căutare de lucru peste hotare

shadow
Marţi, 04.09.2018 05:38   4945
În trimestrul II al acestui an circa 355.400 de persoane erau declarate ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, se arată într-un raport al Biroului Național de Statistică (BNS).

Este cu circa 31.000 persoane (+10%) mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar această cifră este cea mai mare din ultimii patru ani și nouă luni. Totodată cota celor plecați din numărul de persoane economice active sau inactive este cea mai mare din ultimii șase ani.

Biroul Național de Statistică include aceste persoane la categoria populație economic inactivă de 15 ani și peste, care în trimestrul II a constituit 1.598,3 mii de persoane, cu peste 211.000 mai puțin decât în primul trimestru și cu 70.000 mai puțin decât un an în urmă.

Citiți și:

Adevărul despre (e)migrație sau care date statistice citesc politicienii moldoveni

Potrivit BNS, structura populației inactive se prezintă după cum urmează: majoritatea, 35,4%, o alcătuiesc pensionarii, 22,2% - persoanele declarate de către gospodării ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, 15,4% - elevii și studenții, 11,8% - persoanele care îngrijesc de familie, 11% - persoanele care (la momentul interviului) se aflau în țară, dar care nu lucrează în Moldova deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoanele care planifică să lucreze peste hotare și, restul, 4,2%, o formează alte categorii de persoane inactive din punct de vedere economic.

Advertisement

De notat că o analiză realizată de Mold-Street a arătat că nu există date oficiale exacte, atât în privința numărului cetățenilor care pleacă, cât și a celor care locuiesc în continuare în Republica Moldova. În consecință acest subiect rămâne un teren fertil pentru politicienii care toarnă apa la moara proprie. 

Datele Biroului Național de Statistică anunță, că în trimestrul II 2018 populația economic activă a Republicii Moldova (populația ocupată plus șomerii) a constituit 1,38 milioane de persoane, fiind în creștere cu 5,2% față de trimestrul II 2017 (1,32 milioane).Oportunitati