Cine sabotează inițiativa premierului

shadow
Marţi, 04.09.2018 06:34   1659
Pe 24 august 2018, în cadrul unei şedinţe la Parcul IT, premierul Pavel Filip se arăta revoltat de faptul că rezidenții Moldova IT Park "nu achită, așa cum prevede legea, doar impozitul unic de 7%, ci și alte taxe suplimentare".

Au trecut 10 zile dar aşa-şi nu este clar despre ce fel de taxe suplimentare e vorba, dacă acestea sunt abuzive sau nu şi mai ales cine cere plata lor. 

Rezidenții Moldova IT Park achită taxe suplimentare

Ion Chicu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a confirmat existenţa acestor taxe suplimentare. La fel şi Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii, care a precizat că în acest sens încă în luna iulie 2018 a fost dat un răspuns oficial rezidenților parcului IT.

Serghei Voitovschi, administratorul Moldova IT Park, a refuzat să explice ce s-a întâmplat şi în ce constă problema apărută, recomandu-ne insistent să ne adresăm la alte instituţii, în special la Fisc.

"Eu nu pot comenta cele spuse de premier. Cel mai bine ar fi să vă adresaţi Serviciului Fiscal", a declarat Voitovschi pentru Mold-Street, sugerând astfel că toată problema ar fi apărut de la Fisc.

Fiscul şi IT-ul

Vasile Nedelciuc, director al companiei Endava (subsidiara din Moldova a grupului britanic Endava), rezidentă a Moldova IT Park, susţine că cele mai mari probleme au apărut de la interpretarea de către Fisc ale unor prevederi din legislaţie.

"Legea spune că firmele IT plătesc o taxă unică de 7% din volumul de vânzări, dar Fiscul ulterior a început să trimită nişte mesaje că de fapt anumite cheltuieli, pe care le face compania, sunt taxate suplimentare", a precizat Nedelciuc.

Directorul Endava a menţionat în acest sens acoperirea de către companie a costurilor pentru hrana sau cele pentru deplasările peste hotare ale angajaţilor, care sunt semnificative.

Potrivit lui Nedelciuc în lege e spus că impozitul unic se percepe din volumul vânzărilor companiei şi nu din salariul angajaţilor. "Despre angajaţi nu se vorbeşte în lege!", a accentuat el.

În consecinţă felul cum interpretează Fiscul legea ar fi provocat revolta nu doar a companiilor IT, ci şi a premierului Filip, care a solicitat ca problema să fie soluţionată.

Pe de altă parte, Serviciului Fiscal de Stat susţine că nu are nicio vină pentru cele întâmplate.

"Nu credem că e cazul să comentăm. Or, reproşuri în adresa Serviciului Fiscal  de Stat nu au fost expuse.

Advertisement

Situaţia ţine de politicile fiscale şi tarifare care sunt de competenţa Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Economiei şi Infrastructurii", a precizat Olga Baciu de la serviciul de presă al Fiscului.

În plus, chiar şi premierul Pavel Filip ar fi dat indicaţii ca cele două ministere să se clarifice şi să ofere soluţii concrete.

Regimul fiscal al rezidenților parcurilor IT

De fapt cea ce s-a întâmplat nu este o excepţie. Din contra - așa ceva se întâmplă frecvent ca urmare a legislaţiei adoptate în grabă şi cu prevederi care oferă spaţiu larg interpretării.

Menţionăm că pentru a atrage investitori şi companii serioase în Moldova IT Park, Guvernul şi Parlamentul a operat mai multe modificări la Codul Fiscal stabilind un impozit unic de pentru rezidenții parcurilor IT care întrunesc cumulativ condițiile prevăzute de Legea parcurilor IT.

Potrivit unei analize publicate de Monitorul Fiscal, în componența impozitului unic de 7% din venitul de vânzări sau minim 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie înmulțit cu numărul de angajați intră impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajați și angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare și taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

În același timp, impozitul unic nu include: impozitul pe venit reținut la sursa de plată (dividende, locațiune de la persoana fizică), TVA, accizele și alte taxe locale.

Salariații rezidenților parcului beneficiază de toate tipurile de prestații de asigurări sociale de stat din bugetul asigurărilor sociale de stat, conform legislaţiei în vigoare.

Aspecte neclare

Pe de altă parte, încă în februarie 2018, în cadrul unui seminar organizat de Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti, auditorul de la ATA Consult SRL Vladimir Melnic a atras atenţia la aspectele neacoperite de lege ce țin de regimul fiscal facilitar al rezidenților parcurilor IT.

În viziunea auditorului, cu toate că deşi de o lună şi ceva era lansat primul parc IT din Moldova, exista deja spațiu pentru îmbunătățire ca mecanismul impozitul unic de 7% să funcționeze eficient.

Vladimir Melnic a menţionat formula de calcul a cotizației rezidenților la bugetul parcului, care este fundamentată pe venitul prognozat al rezidenților, precizând că aici trebuie adusă mai multă claritate pentru a oferi o siguranță mai mare referitoare la capacitatea financiară a entității. 

Anterior printre alte dificultăți reprezentanții companiilor au evidențiat pregătirea nesatisfăcătoare a cadrelor la facultățile IT, exodul de oameni, asigurarea nesatisfăcătoare cu plăți sociale a angajaților.

Citiți și:

Cât de inovativă este Republica Moldova

Anterior companiile au semnalat și alte probleme majore: de la insuficiența forței de muncă specializată în domeniu, necesitatea pregătirii specialiștilor IT, la necesitatea revizuirea curriculei școlare etc.

De la 1 ianuarie 2018 în Republica Moldova a fost creat primul parc în domeniul tehnologiei informației „Moldova IT Park”, ca urmare a adoptării unei legi speciale, proiect promovat de Pavel Filip încă în perioada când era ministru al Tehnologiei Informației. Parcul IT a fost fondat pe un termen de 10 ani, timp în care se planifică atragerea a circa 400 de companii din acest domeniu.

Până în prezent 265 de companii au aderat la acest parc, dintre care peste 80 sunt cu capital străin. În industria IT din Moldova sunt angajate doar 4.000 de persoane, cu un salariu mediu lunar de peste 22.000 de lei.

Citiți și: 

Companiile ce s-au înregistrat în primul parc IT din Moldova se confruntă cu o serie de problemeOportunitati