România ia măsuri radicale la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova și Ucraina

shadow
Vineri, 31.08.2018 08:55   3675
Toate produsele alimentare cu care vin cetățenii din Republica Moldova sau din Ucraina sunt confiscate la punctele de trecere a frontierei din județul Botoșani, pentru a evita răspândirea pestei porcine africane, produsele fiind distrusă sub ochii proprietarilor.

Autoritățile din România au luat noi măsuri de protecție la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova și Ucraina, pentru a evita extinderea virusului de pestă porcină africană. 

Citiți și:

Risc major! Pesta porcină africană poate provoca pagube uriașe

Astfel în județul Botoșani, toate autoturismele care vin din Republica Moldova sau Ucraina, țări unde este confirmată prezența virusului pestei procine africane sunt controlate, iar călătorii care încearcă să introducă în România alimente rămân fără produsele din carne, fie că este vorba de conserve, produse preparate sau sendvișuri, acestea fiind distruse de autorități, la fața locului, relatează Mediafax.

Advertisement

Conform directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Ovidiu Airimițoaie, activitatea pe care o desfășoară instituția la punctele de trecerea a frontierei respectă o hotărâre dată de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a solicitat introducerea dezinfecției la punctele de intrare în România.

“Noi asigurăm permanența pentru o perioadă de timp la punctele de intrare din țară. Ştim că virusul este foarte rezistent, avem și experiența de la Satu Mare unde știm că virusul a intrat în țară prin produse de origine animală, produse preparate tradițional în Ungaria. Se confiscă tot ceea ce reprezintă produse alimentare, se deteriorează în prezența proprietarului, se stropesc cu clor și apoi se stochează într-o ladă frigorifică până la incinerare. Persoanele care intră în țara noastră sunt avertizați să nu aducă produse alimentare, am distribuit și pliante, am pus afișe înainte de intrarea în punctul de frontieră”, a declarat, directorul DSVSA Botoșani, Ovidiu Airimițoaie.

De notat că pesta porcină face ravagii în România. Conform datelor prezentate, miercuri, de către președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, în acest moment sunt în evoluție 781 de focare de pesta porcină africană, active în 10 județe, fiind afectate 165 de localități, în special în sud-estul și nord-vestul României.

Dintre aceste focare, 11 sunt în exploatații industriale, unul este într-un abator, iar un alt focar se află într-o exploatație de tip A. În plus, sunt confirmate 40 de cazuri la mistreț. Numărul porcilor uciși se ridică la 123.411.

În Republica Moldova sunt atestate câteva focare de pestă porcină, iar în Polonia - 99 focare, Ucraina - 64 și Lituania - 45.



Oportunitati