„Mărul gratuit” a lui Filip nu a ajuns la copii

shadow
Joi, 30.08.2018 06:52   9655
Peste câteva zile va începe un nou an școlar, dar ca și în precedentul copiii din grădinițe și elevii din țara noastră nu vor beneficia de mere gratuite, precum a promis un an în urmă premierul Pavel Filip.

Pe 30 august 2017, premierul Pavel Filip anunța în ședința cabinetului de miniștri că programul "Un măr pentru fiecare" va fi reluat în curând, iar discuțiile cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe au început deja.

Filip: Vom identifica sursele necesare pentru a începe acest program

„A existat un precedent, atunci când ofeream câte un măr pentru fiecare elev. A fost un program foarte bun, care, de fapt, nu a fost dus până la capăt. Eu aș vrea să revenim. Pe de o parte avem grijă de copii, pe de altă parte promovăm producția naturală care este crescută aici în Republica Moldova. În discuțiile cu cei care reprezintă școlile, acest program a fost foarte bun și ei își doresc continuarea acestui program. O să vă rog, domnul ministru [Vasile] Bîtca și doamna ministru [Monica] Babuc să examinați elaborarea acestui program. Sunt gata și partenerii noștri de dezvoltare să contribuie. Vom identifica sursele necesare pentru a începe acest program”, declara șeful executivului în debutul ședinței de Guvern.

Citiți și:

Un nou Program național! Elevii vor fi asigurați cu fructe proaspete

Precizăm că în toamna anului 2014, în urma embargoului impus de Rusia asupra fructelor din Moldova, autoritățile de la Chișinău au dispus alocarea a circa 20 milioane lei pentru procurarea merelor de la producătorii autohtoni și aprovizionarea școlilor și grădinițelor cu ele. Cu toate acestea, merele au fost distribuite doar la unele instituții din țară, pentru că puțini producători au participat la licitație.

După anunțul din 30 august 2017, făcut de premier a urmat o simulare de activități pentru a pregăti lansarea programului fiind creat și un grup de lucru.

Calmâc: După mere vor urma și alte fructe

Astfel peste 10 zile, viceprim-ministrul de atunci, Octavian Calmâc, în prezent consilierul premierului, anunța că în luna octombrie 2017 Guvernul va lansa Programul național de asigurare a elevilor cu fructe proaspete, care va avea drept obiective principale sporirea consumului regulat de fructe în rândul copiilor și susținerea producătorilor autohton. 

”La prima etapă de implementare a Programului ne vom limita doar la mere, iar ulterior ne propunem ca elevii să fie asigurați și cu alte fructe sezoniere, care sunt recoltare la noi în țară”, preciza Calmâc.

În cadrul unei ședințe la MEI, a fost luată și decizia ca în decurs de 7 zile să fie elaborat conceptul, regulamentul, caietul de sarcini și alte documente necesare pentru punere în aplicare a Programului.

Totodată s-a convenit că fructele vor fi procurate doar de la producătorii autohtoni în urma unui examen fito-sanitar, care dispun de condiții de păstrare a acestora și asigură îndeplinirea cerințelor înaintate pentru calitatea fructelor.

Guvernul nu a găsit 25 de milioane de lei

Va trece o lună și ceva pentru ca Ministerul Economiei să publice un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Regulamentului de achiziționare și distribuire gratuită a merelor în școli. 

Citiți și:

Ministerul Economiei caută câteva milioane de mere pentru școlile din Moldova

Documentul care așa-și nu a fost aprobat, prevede lansarea unui program național ce ar asigura elevii instituțiilor de învățământ primar și secundar general cu câte un fruct proaspăt (măr) în fiecare zi.

Regulamentul stipulează modul de achiziționare și distribuire a merelor destinate elevilor claselor I-IX, atât din învățământul de stat, cât și din cel privat, pentru o perioadă de maximum 100 zile de școlarizare. Autorii proiectului afirmau că numărul beneficiarilor (elevilor) urmează să fie de peste 312.000, iar pentru întregul an de studii 2017-2018 se preconiza achiziționarea a peste 3.120 tone de mere, în valoare de aproape 25 milioane lei.

Proiectul mai urmărea și formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul elevilor. Documentul nu era unul perfect și necesita anumite îmbunătățiri, fapt menționat și de CNA în expertiza sa. Or, el conținea formulări ambigui care admit interpretări abuzive, cerințe excesive ce pot favoriza săvârșirea actelor de corupție etc. 

Documentul urma să ajungă pe masa Guvernului la începutul lunii noiembrie, ca să fie posibilă alocarea sumei de 15 milioane lei în cadrul rectificării Bugetului pentru 2017, dar așa-și nu a mai fost examinat.

Nu s-a găsit loc pentru o astfel de inițiativă nici în proectul Bugetului de stat pentru anul 2018. Responsabilii de la MEI nu au putut oferi o explicație clară a motivului pentru care inițiativa a fost pur și simplu abandonată. 

"Documentul urma să fie perfecționat, dar nu a existat o dorință reală și nici indicații în acest sens", spun surse din cadrul Guvernului. Indicațiile trebuiau să vină de la premier

Un alt motiv au fost și divergențele asupa proiectului dintre MEI, Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației. Nici schimbarea miniștrilor de la începutul anului nu a dus la găsirea unei soluții. Așa că proiectul a fost tras pe linie moartă.

Mult mai important este rolul educativ

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a precizat pentru Mold-Street că inițiativa aparținea producătorilor de fructe, care au ținut cont de experiența din anul 2014, când la fel s-a lansat o campanie de asigurare a elevilor cu fructe.

Directorul Moldova Fruct spune însă că nu știe din ce motive Guvernul nu a dus până la capăt inițiativa.

"Ţinând cont de faptul că recolta anuală de mere este de circa 500.000 de tone, apoi volumul preconizat pentru școli de circa 4.000 de tone nu este unul esențial pentru producători. Mult mai important este rolul educativ. Or, vrem să fie un program de durată și nu doar simplă distribuție, ci și campanie de educare a copiilor, ca ei să se deprindă să consume fructe", a precizat Iurie Fală.

Managerul a amintit de programe similare ce se desfășoară cu succes în România, Polonia, Franța etc.

În acest sens merită să fie luată în calcul și experiența acumulată în anul 2016 de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care a inițiat și realizat în țara noastră cu succes proiectul pilot Coolege Vitamine, de promovare a consumului de fructe în școli.

De notat că și alte inițiative anunțate cu surle și trâmbițe de premierul Pavel Filip în ultimii doi ani nu au fost duse până la un final.

Citiți și:

Ce taxe au evitat să achite la buget cei care i-au vândut whisky premierului 

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati