Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz se va face după inventarierea patrimoniului

shadow
Marţi, 28.08.2018 05:33   1801
Preluarea întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna următoare, după ce clauzele suspensive ale contractului de privatizare vor fi închise, informează Ministerul român al Economiei.

Conform sursei citate, o echipă de specialiști aparținând Eurotransgaz, compania deținută de către Transgaz în Republica Moldova, se va deplasa la finalul săptămânii următoare la Chișinău pentru inventarierea patrimoniului Vestmoldtransgaz, urmând ca, de comun acord cu autoritățile competente din Republica Moldova, să se semneze procesul verbal de preluare.

Ritm accelerat sau când va fi finalizată tranzacția

"Prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz la 28 martie 2018 de către Eurotransgaz, compania înființată și deținută de către SNTGN Transgaz în Republica Moldova și autoritățile din țara vecină, s-au creat premisele construirii gazoductului Ungheni - Chișinău, un proiect vital pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și s-au stabilit condițiile necesare pentru preluarea Vestmoldtransgaz și începerea lucrărilor de construcție la gazoduct", se menționează în comunicat.

Citiți și: 

Cum Gazprom și autoritățile Moldovei blochează construcția conductei Ungheni-Chișinău

"Sprijinul acordat de partenerul moldovean în toată această perioadă, de la momentul semnării contractului și până în prezent, combinat cu eforturile susținute ale echipelor interdisciplinare din Eurotransgaz și Transgaz, ne apropie de momentul finalizării tranzacției, conform cu calendarul agreat prin contract și ne permite preluarea Vestmoldtransgaz.

Advertisement

Astfel, sunt create toate premisele pentru a putea marca acest eveniment în prima parte a lunii septembrie", a declarat ministrul român al Economiei Dănuț Andrușcă.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian a subliniat că, după finalizarea procesului de preluare al Vestmoldtransgaz, urmează să se treacă la etapele de achiziție și construție pentru gazoductul Ungheni-Chișinău, esențiale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

"Complexitatea procesului de privatizare a întreprinderii din Republica Moldova de către Eurotransgaz a presupus eforturi considerabile de ambele părți. Transgaz a demonstrat disciplină și fermitate în respectarea calendarului agreat.
Având în vedere că sunt aproape de îndeplinirea cerințelor de căror realizare depinde finalizarea tranzacției, SNTGN Transgaz și subsidiara sa din Republica Moldova sunt pregătite să marcheze acest moment în prima parte a lunii septembrie, alături de partenerii lor de la Chișinău", a declarat Ion Sterian.

Totodată Transgaz, apreciază ritmul accelerat în care se derulează la Chișinău măsurile pentru finalizarea tranzacției prin care Eurotransgaz va prelua Vestmoldtransgaz.

Construcția conductei va dura doi ani

Pe de altă parte ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a apreciat în cadrul unei întrevederi cu administrația Transgaz, buna conlucrare cu partea română și a reiterat că-și dorește ca lucrările de construcție să înceapă în cel mai scurt timp.

Potrivit ministrului, au fost îndeplinite condițiile suspensive necesare pentru lansarea construcției conductei, printre care: emiterea de către autoritățile moldovenești a autorizației de construcție; oferirea pentru întreprindere a dreptului de uz asupra terenurilor afectate de gazoductul existent și asigurarea derulării fără probleme a procedurilor de achiziție a bunurilor și lucrărilor în cadrul proiectului.

De notat că la finele lunii februarie 2018, Eurotransgaz, subsidiară a SNTGN Transgaz SA, a fost declarată câștigătoare a procesului de privatizare a Vestmoldtransgaz, iar o lună mai târziu, pe 28 martie 2018, tot la Chișinău, a fost semnat contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz.

Prețul oferit de Eurotrangaz este de 180,2 milioane lei. Totodată Eurotransgaz și-a asumat obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.

Citiți și:

Ce preț a plătit Transgaz pentru VestmoldtransgazOportunitati