Zeci de camioane cu mere din Moldova stopate de vama rusească. De vină ar fi moldovenii [SONDAJ]

shadow
Luni, 27.08.2018 07:10   9969
De vineri, 24 august, zeci de camioane cu fructe, în special mere, din Republica Moldova destinate pieței din Federația Rusă, au fost oprite de către vameșii ruși.

Motivul invocat este faptul că producătorii indicați în documentele de însoțire a mărfii nu figurează în lista companiilor ce pot efectua export în Rusia.

Camioane cu fructe blocate în vamă

„De vineri seara stau în așteptare la punctul vamal Ekaterinovka (Ucraina) – Krupeț (Rusia), din cauză că firma indicată în documentele de însoțire nu figurează în baza de date a Rusiei. Încă nu știu ce voi face mai departe. Aștept ziua de luni”, a declarat pentru Mold-street.com Alexandru, un șofer de camion.

Potrivit lui, la acest punct de trecere a frontierei ar fi blocate vre-o duzină de camioane cu fructe din Moldova, din aceleași motive.

Surse din cadrul exportatorilor spun că o situație similară este și la alte puncte de trecere a frontierei în Rusia și acolo fiind stopate camioane ce transportau mere și alte fructe din Moldova.

Citiți și:

Un nou avertisment din Rusia. Exporturile de fructe ar putea fi afectate

Iurie Fală, director la Asociatia Producatorilor si Exportatorilor Moldova Fruct, ne-a spus că încă nu e clar ce se întâmplă și respectiv nu poate oferi un comentariu.

Advertisement

Cine-i vinovatul?

În schimb Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a dat vina pentru cele întâmplate pe producătorii și exportatorii de fructe din Republica Moldova, susținând că rușii nu ar pune piedici în cale exportatorilor din Modlova.

"Toată marfa ce are documente întocmite conform cerințelor trece fără probleme în Rusia. ...Problemele sunt de la faptul că documentele nu se întocmesc corect. A fost o cerință a lor (Rosselihoznadzor n.r.) încă din anul 2016 și pe parcursul anului 2017 a fost implementată, astfel ca să fie indicat în actele de însoțire a mărfii nu doar exportatorul, ci și producătorul. Este un lucru ce peste tot în lume se respectă, fiindcă numai așa poți să ai posibilitatea să verifici trasabilitatea produsului", a declarat pentru Mold-street.com directorul ANSA.

Potrivit lui Gaberi, un an în urmă Agenția a cerut listele de la producători care vor să exporte pe piața Rusiei cu informația despre suprafețele de livadă, produsele și cantitatea aproximativă ce va fi recolată și exportată. 

"Ultima dată, vineri, am transmis în Federația Rusă o listă cu 55 de producători, care și-au manifestat dorința de a exporta", a afirmat șeful ANSA.

"Dar și acuma pleacă loturi care în certificatele de însoțire a mărfii și în documente este o denumire a producătorului, iar pe eticheta de pe ladă e o altă denumire. Asta e problema - dezorganizarea exportatorilor care nu vor să respecte niște reguli foarte simple și clare. Acolo sunt reținute încărcăturile care nu corespund și ele sunt returnate în Moldova. Cum se întâmplă frecvent la moldoveni, ei caută vinovatul în altă parte", a mai adăugat demnitarul.

Potrivit lui, pe alte piețe condițiile sunt încă mai dure. Totodată Gheorghe Gaberi a adăugat că ANSA va convoca o adunare cu toți exportatorii în primele zile ale săptămânii referitor la aceste probleme.

Menționăm că circa 90% din merele din Moldova sunt exportate în Rusia, iar în acest an se așteaptă o recoltă-record de peste 500.000 tone. În aceste condiții, eventualele probleme la export în Rusia ar putea avea efecte grave asupra agricultorilor din Moldova.

   Citiți și: 

   ANSA: 98% din merele exportate din Moldova au ajuns în Rusia



Oportunitati