Candu contrazis de Guvern: Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău va începe mai târziu

shadow
Duminică, 26.08.2018 06:35   2997
Guvernul anunță că întreprinderea română Transgaz a îndeplinit toate condițiile suspensive convenite în contractul de vânzare-cumpărare a întreprinderii moldovenești Vestmoldtransgaz. Construcția însă nu va începe în luna august așa cum anunțase anterior președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Astfel, în prima săptămână a lunii septembrie, la Chișinău, va fi semnat protocolul în acest sens și vor fi încasate cele 180,2 milioane de lei de la tranzacția de vânzare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz.

Construcția va începe după ce va fi organizată licitația

După aceasta compania Transgaz urmează să realizeze construcția gazoductului Ungheni - Chișinău, investind în acest scop peste 90 milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Totodată în scurt timp Vestmoldtransgaz va fi reorganizată din întreprindere de stat în Societate cu Răspundere Limitată (SRL), iar până pe 10 septembrie vor fi organizate procedurile de tender pentru achiziționarea materialelor și serviciilor necesare pentru construcția gazoductului Ungheni - Chișinău.

Citiți și:

Cum Gazprom și autoritățile Moldovei blochează construcția conductei Ungheni- Chișinău

Lucrările de construcție vor demara imediat după finalizarea procedurilor de tender. Guvernul susține că a avizat pozitiv construcția acestui obiectiv și a emis autorizația de construcție.

Advertisement

În același timp la începutul luni august, în cadrul în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că construcția gazoductului Iași-Chișinău pe tronsonul Ungheni-Chișinău va începe în această lună, "mai aproape de Ziua Independenței", potrivit IPN.

Gazoductul trebuia să fie gata în acest an

De notat că anterior s-a anunțat că startul și realizarea proiectului de construcție a conductei Ungheni-Chișinău ar putea fi dat în anul 2017 și că obiectivul va fi gata deja în acest an.

Premierul Pavel Filip a cerut autorităților responsabile să intervină prompt și eficient pentru înlăturarea tuturor impedimentelor și îndeplinirea condițiilor pentru demararea în termen a lucrărilor de construcție a gazoductului.

La începutul acestei veri a mai apărut o altă problemă - lipsa banilor. Astfel în ședința din 14 iunie a Adunării Generale a Acționarilor Transgaz, dominată de reprezentanții Ministerului Economiei din România, s-a decis ca o cotă de 90% din profituri să fie repartizată cu titlul de dividende către stat, potrivit Hotnews.ro.

Totodată mai sunt și alte impedimente cu care se pot confrunta investitorii din România. De exemplu dacă vor dori să contracteze serviciile unor companii străine pentru construcția de gazoducte, apoi licențele eliberate conform cerințelor UE nu corespund celor din Moldova. Cum va fi soluționată această problemă nu știu nici funcționarii de stat.

Contractul de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz de către compania română Transgaz a fost semnat încă pe 28 martie. Preluarea se va face însă prin firma locală Eurotransgaz, fondată de Transgaz în acest scop la finele anului trecut și care are un capital social de 186,65 milioane lei.

Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri și o capacitate de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova.

Citiți și:

Moldova nu a importat în ultimii doi ani niciun metru cub de gaze din România



Oportunitati