Economia în transformare: a fost lansat primul program educațional de minerit pe asteroizi [SONDAJ]

shadow
Vineri, 24.08.2018 06:02   2879
Un colegiu universitar din Statele Unite ale Americii a lansat primul program multidisciplinar care își propune să pregătească specialiști pentru viitoarea industrie a exploatării miniere în spațiul cosmic.

Școala de Minerit din Colorado a lansat vara curentă un apel public pentru înmatricularea studenților care vor să devină savanți, ingineri, economiști, antreprenori sau politicieni într-un domeniu ce promite să transforme întreaga economie a planetei noastre. În dependență de profilul ales și durata cursurilor, instituția va acorda absolvenților Programului de Resurse Spațiale diplome de studii superioare (post-bacalaureat) și diplome de studii post-universitare (masterat și doctorat). 

Despre ce piață este vorba

Potrivit calculelor Autorității Naționale de Aeronautică și Explorare a Spațiului din SUA (NASA), peste 781.000 de obiecte solide se află în permanentă rotație în jurul Soarelui, rămase încă din perioada timpurie a formării Sistemului Solar. Cele mai multe dintre ele sunt se rotesc între orbitele planetelor Marte și Jupiter, în așa-numita Centură de Asteroizi. Ca și Pământul, mulți asteroizii conțin sute și mii de tone de metale și minereuri prețioase – de la aur și argint la cobalt și titan. De exemplu, un singur asteroid descoperit în 1852, denumit 16 Psyche, conține fier în valoare de 10.000 de cvadrilioane de dolari, mai mult decât întreaga economie globală (”doar” 78 trilioane dolari). Dacă oamenii ar extrage toate materialele din Centura de Asteroizi, fiecare ființă umană pe Terra ar primi câte 100 de miliarde USD. Plenitudinea resurselor în Univers și avansul tehnologic sugerează faptul că într-un viitor nu prea îndepărtat explorarea minieră în spațiul cosmic va deveni o industrie super-profitabilă, care va transforma fundamental economia lumii. 

Cine va extrage materialele

Perspectivele industriei de minerit cosmic au atras atenția unor companii private și agenții guvernamentale, care în prezent estimează costurile și riscurile operațiunilor. NASA în prezent pregătește lansarea unei navete de recunoaștere în anul 2022, cu misiunea de aterizare (corect ar fi asteroizare) pe 16 Psyche patru ani mai târziu, fără planuri de extragere a metalelor. Agenția americană recunoaște, însă, că nu va fi capabilă de una singură să se implice în astfel de proiecte și va colabora cu antreprenorii și companiile private interesate. Cele mai multe inițiative private privind explorarea comercială a spațiului aparțin antreprenorilor americani. 

Primul candidat credibil este compania SpaceX a lui Elon Musk, care a demonstrat că are banii necesari, tehnologiile și experiența de gestionare a zborurilor în spațiu, în special în ce privește transportarea de resurse în spațiu și reutilizarea rachetelor.

Advertisement

Un candidat potențial este și Planetary Resources, care anunță pe situl său un plan ambițios de căutare a apei în spațiu cu ajutorul unor sonde performante. Deep Space Industries promite să dezvolte aparate de zbor pentru necesități specifice atât pentru firme private, cât și agenții guvernamentale. Agenția Aerospațială Europeană (ESA) suflă în ceafă colegilor din SUA, una din succesele acesteia fiind descoperirea de către nava spațială Mars Express a apei în stare lichidă sub polul sud al planetei Marte, în iulie curent. Planuri similare privind explorarea cosmosului au și agențiile aerospațiale de stat din Rusia, China și Japonia, astfel încât competiția promite să fie destul de strânsă. 

Ajustarea cadrului legal

Pentru a facilita businessul în domeniul explorării resurselor în spațiu, SUA a adoptat Legea Spațiului Cosmic, în vigoare din 2016, care acordă companiilor private dreptul de proprietate asupra materialelor extrase din obiecte cosmice. Actul respectiv a fost criticat de comunitatea internațională, care afirmă că SUA a încălcat astfel Tratatul pentru Spațiul Extern (Outer Space Treaty: ”Nici-un stat din lume nu poate pretinde la teritorii extraterestre”), dar exemplul a fost molipsitor. Luxembourg a creat în 2016 un fond de investiții de 200 milioane de euro pentru a încuraja afacerile cu extragerea minereurilor și metalelor din asteroizi, în speranța că va deveni un fel de Silicon Valley pentru antreprenorii și savanții cu intenții de minerit în cosmos. Ca și în cazul SUA, Luxembourg va recunoaște dreptul exploratorilor asupra materialelor provenite din explorarea asteroizilor, faptul fiind consfințit într-o lege specială adoptată în 2017. 

Consecințe pentru economia globală

Philip Metzger, doctor în fizică planetară și fost inginer de sisteme inovaționale de propulsie la NASA, a fondat o organizație (Press to Orbit) care își propune să pregătească societatea pentru faza când explorarea spațiului va înceta să mai fie un lucru neobișnuit. În virtutea experienței acumulate, el colaborează în prezent cu câteva companii care intenționează să preia inițiativa cu mineritul pe asteroizi. În opinia lui, nu metalele prețioase vor fi obiectul competiției în cosmos. 

”Mulți oameni își imaginează că cineva aduce platină de pe un asteroid în valoare de câteva trilioane de dolari, pentru comercializare pe Terra. Cei însă care au idee despre cum funcționează economia vor înțelege că o cantitate atât de mare de metal prețios va cauza prăbușirea pieței și astfel va reduce din valoarea operațiunii de explorare. Pe de altă parte, dacă metalul va fi adus în cantități mici (pentru a menține prețul înalt, așa cum se procedează în industria diamantelor), cum vor putea concura firmele de minerit cosmic cu firmele care extrag metalul pe Pământ și beneficiază de infrastructura adecvată de transport și comerț?” se întreabă savantul într-o analiză pentru The Week

Apa - mai scumpă ca aurul

Din acest motiv, nu platina sau aurul vor fi ținta primară pentru extragere, ci apa, consideră Metzger. Anume apa va fi cel mai valoros produs în spațiu, fiind folosită ca materie primă pentru agentul de propulsie la rachete. După separare de minerale, apa este scindată, prin electroliză, în oxigen și hidrogen și astfel poate fi obținut combustibil ieftin. ”Combustibilul ieftin este cheia succesului oricărui proiect în spațiul deschis, iar apa este ingredientul principal. Din fericire pentru noi, mulți asteroizi conțin rezerve mari de apă în stare înghețată,” a notat specialistul. În prezent, costul de livrare a unui kilogram de apă pe orbită depășește 20.000 USD. 

El a menționat că puține materiale vor ajunge în realitate pe Terra – ele vor rămâne în spațiu și vor fi comercializate wireless într-o piață digitală. Asamblarea unor aparate și mecanisme în regim extra-terestru și transportarea echipamentelor noi până la orbita Pământului, acumularea energiei solare și transmiterea datelor vor deveni mai ieftine și vor permite oamenilor să utilizeze terenurile mai eficient iar planetei să-și refacă ecosistemul natural. 

Toate aceste operațiuni vor solicita o nouă forță de muncă, instruită adecvat și adaptată la noile oportunități economice, numărul de angajări la etapa inițială fiind estimat la sute de mii de fizicieni, chimiști, ingineri, designeri, constructori, economiști, matematicieni, piloți, programatori, tehnicieni și mulți alții. 

Școala de Minerit din Colorado este prima care va oferi profesii pentru ramura mineritului în spațiu și exemplul ar putea fi urmat în curând și de alte instituții de învățământ. Oportunitati