Vacanța declarată de Guvern nu este pentru toți. Mii de angajați bugetari vor continua să lucreze

shadow
Joi, 23.08.2018 05:14   4041
Mii de angajați de la Agenția Servicii Publice, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal etc., vor activa și pe 28, 29 și 30 august, zile care au fost declarate libere de Guvern.

Astfel Agenția Servicii Publice, care înglobează instituții și întreprinderi responsabile pentru perfectarea documentelor de identitate, de prestare a serviciilor de stare civile și de cadastru va activa pe 28, 29 și 30 august.

Contribuabilii și clienții nu trebuie să sufere

Motivul invocat de administrația ASP este numărul mare de cereri pentru serviciile prestate de instituție. 

Citiți și:

Ce efecte economice, sociale și politice poate avea vacanța de nouă zile pentru bugetari

Solicitanții de servicii se vor putea adresa la toate centrele multifuncționale și subdiviziunile teritoriale ale ASP. Pe 30 august, vor fi prestate toate serviciile conform competențelor, cu excepția celor la 24 de ore. Totodată, programul extins de muncă, implementat în 13 oficii în perioada estivală, va fi valabil până la data de 15 septembrie 2018.

Şi Serviciul Fiscal de Stat anunță că, în vederea facilitării deservirii contribuabililor în zilele respective, își va desfășura activitatea în mod ordinar.

Advertisement

Astfel, direcțiile deservire fiscală, subdiviziunea responsabilă de eliberarea formularelor cu regim special și aparatul central al SFS vor activa potrivit programului obișnuit. Totodată, pentru că termenul de prezentare a dărilor de seamă, 28 august 2018, survine în zi de odihnă, termenul de prezentare a acestora, potrivit prevederilor art.129 pct.8) din Codul fiscal, se transferă pentru data de 3 septembrie 2018.

Măsuri de fluidizare a traficului la Vamă

Pe de altă parte Serviciul vamal susține că toate terminalele vamale vor activa fără întreruperi pe tot parcursul minivacanței din perioada 27-31 august. Tot în acest interval, vor fi suplinite cu personal toate posturile vamale de frontieră, pentru a gestiona eficient fluxurile de călători, susține directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

”Este important ca cetățenii și agenții economici să continue să beneficieze de servicii de calitate și să nu admitem întreruperi în activitate. Toate formalitățile de control trebuie să decurgă operativ pentru ca oamenii să petreacă cât mai puțin timp în vamă”, a punctat Vitalie Vrabie.

Șeful Vămii a cerut să fie aplicate toate măsurile de fluidizare a traficului, în condițiile în care se estimează o creștere semnificativă a fluxurilor de persoane care vor alege să-și petreacă minivacanța peste hotarele țării.

De notat că doar la cele trei instituții publice ce au anunțat că vor activa în perioada vacanței muncesc peste 7.000 de angajați.

Şi băncile anunță că vor funcționa în regim normal, conform programului pe 28, 29 și 30 august 2018, dar durata zilei de muncă din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare se reduce cu o oră.

Zilele de 28, 29 și 30 august vor fi libere, potrivit unei decizii aprobate de Guvern. Astfel Guvernul a anunțat că bugetarii vor avea o minivacanță la sfârșitul lunii curente, de la 25 august până la 2 septembrie.

Decizia a generat mai multe controverse, deoarece a fost adoptată în grabă și crează mai multe incomodități în defășurarea afacerilor.Oportunitati