Cum automobilele din Moldova au ajuns a fi mai sigure ca cele din UE? Grație corupției [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 22.08.2018 08:53   2709
Inspecția tehnică a automobilelor din Moldova a devenit o formalitate și nu răspunde obiectivelor de siguranță rutieră și de protecție a mediului înconjurător, se arată într-o analiză realizată de expertul Stanislav Ghilețchi de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE),

Potrivit autorului, în anul 2017 în cadrul Inspecției Tehnice periodice s-au înregistrat zero cazuri de interzicere a exploatării vehiculelor și doar 6% din cazuri în care s-a acordat termenul de până la 30 de zile pentru înlăturarea neajunsurilor.

În 5 ani, nici un caz de interzicere a exploatării vehiculului

Totodată, în perioada 2013-2017, din totalul de 2.5 milioane de autovehicule supuse ITP nu s-a înregistrat nici un caz de interzicere a exploatării vehiculului.

Cifrele prezentate de analiștii IPRE sunt surprinzătoare pentru că în Republica Moldova 83% din parcul de automobile are o vârstă de peste 11 ani, dintre care 50% are o vechime de peste 20 de ani.

Spre comparație, în Germania, pentru autovehiculele de peste 9 ani, în 41% din cazuri se înregistrează deficiențe minore, iar în 31% - deficiențe majore, iar în Marea Britanie, în anul 2017, rata de faliment la inspecția tehnică periodică a fost de 35%.

În studiu se menționează și faptul că numărul mare al automobillor vechi și defecte, crește poluarea aerului, iar aceasta provoacă decese premature.  Costul economic al deceselor premature datorate poluării în Moldova este de circa 3,2 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Transport și turism  

Advertisement

Oportunitati