Ce efecte economice, sociale şi politice poate avea vacanţa de nouă zile pentru bugetari

shadow
Vineri, 17.08.2018 06:31   2969
Inițiativa Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) de a oferi o vacanţă de nouă zile pentru bugetari, la sfârşitul lunii august, a generat numeroase controverse, fiind criticată atât de o parte a sindicatelor, cât și de patronate, precum şi de opoziția pro-europeană, care spune că propunerea ar avea şi un subtext politic şi preelectoral.

Conform documentului, salariaţii ar urma să stea acasă, pe lângă Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române, şi în zilele de 28, 29 şi 30 august. Acestea vor fi recuperate în zilele de sâmbătă, 8 și 29 septembrie şi 27 octombrie.

Guvernul e în drept să declare vacanţe când vrea!

Ministerul a motivat propunerea prin faptul că zilele 27 și 31 august sunt zile de sărbătoare nelucrătoare, de aceea „se consideră oportun ca în acest an bugetarii să aibă nouă zile de odihnă, din 25 august și până pe 2 septembrie”.

"Propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor art.111 alin.(5) din Codul Muncii, potrivit căruia Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare", îşi justifică iniţiativa Ministerul.

Totodată autorii afirmă că "implementarea prevederilor proiectului nu necesită mijloace financiare suplimentare", dar în același timp nu oferă nici-un raţionament de ordin economic sau social pentru a argumenta necesitatea instituirii unei săptămâni libere, şi nici o evaluare a impactului acesteia.

Iniţiativa care ar fi fost elaborată la solicitarea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor nu este însă susţinută de toate sindicatele. Potrivit Președintelui Confederaţiei Sindicatelor Oleg Budza, CNSM a cerut Guvernului ca aceste zile să fie declarate libere, argumentând că acestea sunt „neproductive” din cauza sărbătorilor naţionale de la sfârșitul lunii.

Din membrii organizației, doar două sindicate au fost împotriva acestei inițiative, a mai declarat Oleg Budza pentru UNIMEDIA. Acestea sunt Federația Sindicală a Educației și Științei și Federația Sindicală din Energetică. ”În rest, 90% din sindicate au susținut inițiativa”, a mai adăugat președintele CNSM.

Pe de altă parte Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, îşi exprimă deschis dezacordul cu această iniţiativă şi susține într-o adresare că, "pentru angajații din domeniul educației, sfârșitul lunii august este foarte important în vederea pregătirii către noul an de studii".

Advertisement

O încercare de a zădărnici protestul din 26 august

Propunerea e criticată şi de opoziţia pro-europeană care susţine că aceasta e o nouă încercare a guvernării de a minimiza prezenţa la protestul antiguvernamental programat pentru 26 august.

Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, susţine într-o postare pe pagina sa de facebook că la începutul anului, când guvernul a aprobat calendarul zilelor libere, nu a considerat posibilă acordarea vacanței, pe care deja o vede exact invers.

„Iată că subit, a apărut această ofertă generoasă din partea regimului. Nouă zile de odihnă. Aşa-ceva nu a mai fost. Nu au ei nevoie de independenţă... Nici de problema limbii nu le pasă. Nu îi interesează nici ziua cunoştinţelor (1 septembrie n.r.). Plecaţi cât mai departe cetăţenilor, numai să nu ieşiţi la protestul din 26 august! Asta este scopul lor”, susţine Alexandru Slusari. 

Lipsă de previzibilitate

Şi organizaţii din domeniul afacerilor din țară, de asemenea, s-au adresat Guvernului cu solicitarea de a respinge acest proiect de hotărâre.

De exemplu Asociația Patronală „Camera de Comerț Americană din Moldova” (AmCham Moldova), semnalează "îngrijorarea mediului de afaceri față de lipsa de previzibilitate, riscurile perturbării activității și impunerii unor costuri operaționale disproporționate asupra întreprinderilor, dar și costuri sociale care ar putea fi generate prin declararea zilelor suplimentare de odihnă în luna august 2018".

Potrivit AMCAM, chiar dacă Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile”, în acest an executivul și-a exercitat această atribuție deja de două ori.

În plus termenul scurt de preaviz "nu este suficient pentru evitarea prejudiciilor cauzate de amânarea activităților planificate de organizații și cetățeni, iar pe de altă parte, acordarea acestor zile de odihnă nu este justificată de un scop proporțional".

În opinia membrilor Amcham, în condiţiile în care prin "Strategia națională de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020", Guvernul și-a declarat obiectivul „să amelioreze calitatea climatului de afaceri prin dezvoltarea unui cadru regulator mai transparent, previzibil şi clar”, iniţiativa "încalcă principiul previzibilității în reglementare și este incompatibilă cu scopul de atragere a investițiilor". 

Costuri economice şi sociale

Totodată Amcham estimează că, prin declararea zilelor de odihnă suplimentare în luna august 2018, vor fi generate costuri suplimentare pentru întreprinderi și organizații:

  • Costuri de retribuire suplimentară a forței de muncă pentru întreprinderile care nu își vor putea suspenda activitatea în perioada 27-31 august, în particular din sfera producerii, sectorul bancar, prestatorii de servicii poștale și transport, unitățile de comerț cu amănuntul de profil alimentar, etc.;
  • Costuri determinate de reorganizarea proceselor interne, amânarea activităților și tranzacțiilor planificate, inclusiv penalități și prejudicii de natură contractuală pentru neexecutarea în termen a obligațiilor;
  • Prejudicii generate de întreruperea activităților comerciale care depind de prestarea în regim normal a serviciilor publice.

Sume concrete al pierderilor ce ar putea fi suportate nu sunt însă prezentate, dar datele oficiale relevă că doar veniturile bugetare zilnice sunt de peste 136 milioane lei, care din cauza vacanţei vor fi încasate mai târziu sau deloc. 

Potrivit Amcham la acestea se adaugă şi o serie de costuri sociale. Or, declararea zilelor libere în august "va genera o repartizare neuniformă a activităților în cadrul săptămânilor ce vor urma, precum și o productivitate scăzută a muncii în zilele de sâmbătă declarate lucrătoare, cu potențiale efecte negative asupra stării de sănătate a lucrătorilor".

Productivitate mai scăzută semnifică pierderi de milioane lei pentru economia şi aşa firavă a Moldovei.

De asemenea, măsura va genera imposibilitatea cetățenilor de a beneficia de servicii publice în zilele declarate nelucrătoare.

De notat că Guvernul ar putea să nu accepte vacanța de nouă zile. Decizia cu privire la susținerea sau respingerea acestui proiect de hotărâre va fi luată, cel mai probabil, la ședința de săptămâna viitoare a cabinetului de miniștri.Oportunitati