Situație critică în transportul public din Chișinău. Nu mai sunt șoferi și microbuze

shadow
Luni, 13.08.2018 15:47   2950
Dacă în anul 2008 pe cele 65 rute municipale activau circa 2.000 de unități de transport, apoi acum au mai rămas 51 de rute municipale pe care circulă 1.003 de unități de transport.

Potrivit unui raport prezentat de Vitalie Butucel, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație, reducerea s-ar datora atât unor decizii prin care au fost retrase din activitate sau inlocuite circa 800 microbuze care erau reutilate din camioane-furgon pentru transportarea mărfurilor, cât și eliminării unor rute pentru evitarea dublării cu rutele municipale de troleibuz și autobuz.

Transportatorii nu investesc în întreținerea și înoirea parcului de autobuze

Un alt factor a fost creșterea prețurilor și tarifele neajustate pentru serviciile de transport pasageri. 

"Pe parcursul anilor 2010 - 2018 au avut loc un șir de majorări a prețurilor la combustibil, lubrifianți, piese de schimb și materiale de exploatare. Prețul la combustibil s-a majorat de la 11,35 lei/l în anul 2010, până la prețul de 16,89 lei/l la panou.

Din această cauză, cât și din cauza tarifului de călătorie necorespunzător, pe parcursul ultimilor 3 ani se constată o scădere a rentabilității economice ale rutelor de microbuz. În aceste condiții operatorii de transport nu mai investesc în întreținerea și înoirea parcului rulant de autobuze, nemaivorbind de procurarea autobuzelor noi moderne", susține Butucel.

Citiți și:

Se caută 739 de milioane de dolari pentru 62 de troleibuze și 15 microbuze

Potrivit lui, din aceste motive în perioada anilor 2015-2018 de pe rutele municipale de microbuz s-au retras circa 800 unități de transport, în special au avut de suferit rutele de microbuz suburbane și unele rute care deservesc cartiere în care fluxul de călători este format numai într-o singură direcție în dependență de perioada zilei.

Advertisement

"Unele rute și-au sistat activitatea iar altele, ajungînd la un număr critic de unități de transport, riscă să-și sisteze activitatea în orice moment (rutele nr. 101, 114, 126, 154,172, 178, 188, 189)", precizează șef al Direcției generale transport public.

Fără șoferi calificați

O altă problemă cu care se confruntă transportatorii este lipsa șoferilor calificați.

"Dacă în 2014 per unitate de microbuz activau 1,7 - 2 șoferi, în dependență de rută, atunci în 2018 la o unitate de transport revin 0,8 – 1 șoferi angajați. Din cauza salariilor mici șoferii renunță de a activa în transportul public. Totodată, conform Codului Muncii, un conducător auto nu are dreptul de a activa mai mult de 9 ore pe zi, de aici și rezultă cauza activității proaste în orele de seară", potrivit raportului.

În context, primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu a solicitat responsabililor de la Direcția transport să evalueze riscurile vizavi de serviciul de transportare a călătorilor și să propună soluții de redresare a situației.

„Atâta timp cât operatorii privați au contract cu municipalitatea, aceștia trebuie să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute", a subliniat primarul general interimar.

Soluții: de la procurarea de autobuze la majorarea de tarife

Printre soluțiile propuse și examinate de autorități se numără procurarea și asamblarea în continuare a troleibuzelor, inclusiv și a celor cu propulsie autonomă, cu extinderea rețelei de rute de troleibuz, inclusiv și în suburbii.

Procurarea a 200 de autobuze de diferite capacități, pentru înlocurea celor vechi din dotarea Parcului Urban și extinderea rețelei rutelor de autobuz, mai ales în cartierele cu flux de călători redus.

La fel este menționată necesitatea implementării sistemului de monitorizare și dirijare a transportului public (GPS), a benzilor dedicate transportului public pe unele tronsoane de străzi și bulevarde, a sistemului de tichetare electronică, dar și revizuirea tarifelor de călătorie.

Citiți și:

Primăria Chișinău cheltuie anual 400 milioane lei pentru a subvenționa două întreprinderi faliteOportunitati