Moldovagaz va fi timp de trei ani furnizor de ultimă opțiune a gazelor naturale

shadow
Vineri, 10.08.2018 06:40   2020
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) are în plan adoptarea unei hotărâri privind impunerea obligației de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale pentru Moldovagaz

Conform datelor ANRE, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate 15 companii ce au licențe pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, din care doar 11, desfășoară activitate licențiată.

Moldovagaz deține 97,3% din piață

Cele 11 companii aveau pe 1 ianuarie 2018, 711.783 consumatori casnici și 14.114 - noncasnici. Datele prezentate de ANRE relevă faptul că, întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz furnizează gaze naturale către 706.553 consumatori finali, ceea ce constituie aproximativ 97,3% din totalul consumatorilor din Moldova.

Totodată, Moldovagaz este unicul importator de gaze naturale în Republica Moldova, acestea fiind procurate de la Gazprom din Federația Rusă. În anul 2017 volumul total de gaze naturale procurat de Moldovagaz a constituit 1.033,9 milioane metri cubi.

E adevărat că în unele localități din raionul Cantemir sunt utilizate și gazele naturale autohtone, însă, volumele extrase și furnizate sunt insignifiante, circa 100.000 metri cubi pe an, acestea nefiind sufiente nici pentru localitățile respective în sezonul rece al anului.

Furnizor de ultimă opțiune

Ce se întâmplă însă dacă unul din cei 11 furnizori este în incapacitate de a livra gaze.

Advertisement

Potrivit normelor actuale, consumatorii care și-au pierdut furnizorul în anumite circumstanțe (și-a încetat activitatea, i s-a suspendat sau i s-a retras licența, sau este în imposibilitate de a furniza gaze naturale) au dreptul să fie aprovizionați cu metan, pentru o anumită perioadă de timp, de către furnizorul căruia i-a fost impusă obligația de serviciu public de a asigura furnizarea de ultimă opțiune.

În scopul asigurării drepturilor consumatorilor finali, ANRE poate impune în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale printr-o hotărâre unui sau mai multor furnizori obligația de serviciu public de a asigura furnizarea de ultimă opțiune.

Furnizorul de ultimă opțiune va furniza gaze naturale consumatorilor care și-au pierdut furnizorul, în condiții și la prețuri reglementate și aprobate de Agenție.

Potrivit ANRE în situația actuală pentru ceilalți 10 titulari de licențe care desfășoară activitatea de furnizare a gazelor naturale, Moldovagaz reprezintă unicul furnizor de la care aceștia procură gazele.

Totodată, ANRE menționează că Moldovagaz îndeplinește obligația de serviciu public de furnizare a gazelor naturale la parametrii de calitate și indicatori de calitate stabiliți și la prețuri și tarife reglementate, care i-a fost impusă de Consiliul de administrație al ANRE, pentru desfășurare în limitele teritoriul autorizat prin licența.

"În interesul economic general, în legătură cu asigurarea securității aprovizionării cu gaze, continuitatea, calitatea și prețurile furnizărilor, obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune a gazelor naturale, urmează a fi impusă unor furnizori care dispun de capacități suficiente pentru asigurarea temporară a cerințelor consumatorilor, care au rămas fără furnizor.

Reieșind din aceste considerente și din situația atestată pe piața gazelor naturale, obligația de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune pe întreg teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi impusă Moldovagaz, pentru un termen de trei ani", se arată într-un proiect de hotărâre al ANRE.Oportunitati