S-a găsit vinovatul pentru autobuzele vechi din Moldova: salariul minim pe economie e prea mare!

shadow
Joi, 09.08.2018 16:55   1711
Costul unei călătorii în transportul interurban poate crește cu 10 bani/kilometru. O decizie în acest sens ar urma să adopte Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI).

Astfel la propunerea Consiliului Consultativ, MEI va examina ajustarea tarifelor la transportul auto de călători pe rutele regulate naționale, conform calculelor efectuate de Centrul Național de Expertize Juridice încă în anul 2012.

Cine-i de vină pentru autobuzele vechi

Potrivit raportului de expertiză, tariful pentru transporturile auto de călători prin servicii regulate ar trebui să fie în mărime de 0,58 lei pentru un kilometru, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Subiectul a fost discutat de membrii Consiliului Consultativ, ca urmare a solicitării patronatelor din transport și a deciziei luate de membrii Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC).

Astfel în cadrul unei ședințe din săptămâna trecută, reprezentanții transportatorilor au propus ca tariful pentru transporturile auto de călători să fie stabilit în conformitate cu cheltuielile reale.

Advertisement

"Potrivit lor, creșterea prețurilor la carburanți, lubrifianți, piese de schimb, precum și majorarea salariului minim pe economie duc la învechirea autobuzelor și microbuzelor antrenate în transportul de călători și au un impact negativ asupra ramurii de transport", scrie în comunicatul MEI.

De asemenea, membrii Consiliului Consultativ urmează să propună Ministerului Economiei liberalizarea tarifelor, după exemplul țărilor vecine – România și Ucraina.

Autoritățile nu execută deciziile instanțelor

Astfel tariful actual pentru o călătorie în transportul interurban este de 48 de bani pe kilometru și este în vigoare încă de pe 1 noiembrie 2013, dar el nu acoperă de mult timp costurile de transport.

De atunci acesta nu a mai fost modificat, deși Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) fusese obligat prin hotărîrea Curții de Apel Chișinău din 24 decembrie 2012, menținută pe 8 august 2013 de Curtea Supremă de Justiție, să majoreze tariful până la 58 de bani pentru kilometru.

 Oportunitati