Rubla rusească lovită de sancțiunile americane. În câteva ore s-a depreciat cu circa 3% [SONDAJ]

shadow
Joi, 09.08.2018 09:07   1928
Washingtonul a anunțat miercuri că va impune noi sancțiuni Rusiei începând cu 22 august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus și a fiicei sale, în Marea Britanie, aliatul SUA.

"Statele Unite au stabilit, în virtutea Legii din 1991 privind controlul armelor chimice și biologice și eliminării mijloacelor de război, că Guvernul Federației Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin încălcarea legislației internaționale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetățeni", a declarat miercuri seară Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

El a spus că un al doilea rând de sancțiuni "mai draconice" vor fi impuse după 90 de zile în cazul în care Rusia nu dă "asigurări fiabile" că nu va mai folosi arme chimice și va permite inspecții la fața locului ale Națiunilor Unite sau ale altor grupuri de observatori internaționali.

Administrația lui Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac și a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigație. În plus, Moscova a acuzat Guvernul condus de Theresa May de lipsă de transparență privind starea celor doi cetățeni ruș și a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancționării Rusiei.

Advertisement

Anunțul SUA a avut un efect de bombă pentru cotațiile companiilor și băncilor rusești, dar și asupra rublei. Ultima s-a depreciat miercuri seara de la 63,6 ruble pentru un dolar, la 65,5 ruble pentru un dolar, adică cu peste 3%.

Citiți și:

Ce va fi mai departe cu leul moldovenesc? Ţinta este 17 lei pentru un dolar și 20 lei pentru un euro

Azi tendința de depreciere a rublei continuă și în câteva minute de la deschiderea bursei de la Moscova, dolarul costă mai mult de 66 de ruble.

Prognozele experților ruși sunt pesimiste și arată că rubla ar putea să se deprecieze și cu circa 10%, până la un nivel de 70 de ruble pentru un dolar.

Potrivit expertului moldovean Sveatoslav Mihalache, deprecierea rublei ar putea lovi și în leul moldovenesc. Or Rusia rămâne în continuare principala sursă de remitențe și este al doilea partener comercial al Moldovei.

De notat că o altă valută din regiune, lira turcească s-a depreciat cu peste 30% de la începutul anului, iar acum tendința ar putea fi reluată după ce SUA a amenințat Turcia cu noi sancțiuni economice, ca urmare a arestării unui cetățean american (acuzat de legături cu teroriști).

Problemele valutare ale Turciei alimentează îngrijorările că economia, dependentă de capitalul străin, se va lovi de o criză a balanței de plăți. Or, rezervele valutare ale țării nu pot atenua temerile.



Oportunitati