Rubla rusească lovită de sancţiunile americane. În câteva ore s-a depreciat cu circa 3% [SONDAJ]

shadow
Joi, 09.08.2018 09:07   1132
Washingtonul a anunţat miercuri că va impune noi sancţiuni Rusiei începând cu 22 august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie, aliatul SUA.

"Statele Unite au stabilit, în virtutea Legii din 1991 privind controlul armelor chimice şi biologice şi eliminării mijloacelor de război, că Guvernul Federaţiei Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin încălcarea legislaţiei internaţionale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetăţeni", a declarat miercuri seară Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

El a spus că un al doilea rând de sancţiuni "mai draconice" vor fi impuse după 90 de zile în cazul în care Rusia nu dă "asigurări fiabile" că nu va mai folosi arme chimice şi va permite inspecţii la faţa locului ale Naţiunilor Unite sau ale altor grupuri de observatori internaţionali.

Administraţia lui Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac şi a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigaţie. În plus, Moscova a acuzat Guvernul condus de Theresa May de lipsă de transparenţă privind starea celor doi cetăţeni ruş şi a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancţionării Rusiei.

Advertisement

Anunţul SUA a avut un efect de bombă pentru cotaţiile companiilor şi băncilor ruseşti, dar şi asupra rublei. Ultima s-a depreciat miercuri seara de la 63,6 ruble pentru un dolar, la 65,5 ruble pentru un dolar, adică cu peste 3%.

Citiţi şi:

Ce va fi mai departe cu leul moldovenesc? Ţinta este 17 lei pentru un dolar și 20 lei pentru un euro

Azi tendinţa de depreciere a rublei continuă şi în câteva minute de la deschiderea bursei de la Moscova, dolarul costă mai mult de 66 de ruble.

Prognozele experţilor ruşi sunt pesimiste şi arată că rubla ar putea să se deprecieze şi cu circa 10%, până la un nivel de 70 de ruble pentru un dolar.

Potrivit expertului moldovean Sveatoslav Mihalache, deprecierea rublei ar putea lovi şi în leul moldovenesc. Or Rusia rămâne în continuare principala sursă de remitenţe şi este al doilea partener comercial al Moldovei.

De notat că o altă valută din regiune, lira turcească s-a depreciat cu peste 30% de la începutul anului, iar acum tendinţa ar putea fi reluată după ce SUA a ameninţat Turcia cu noi sancţiuni economice, ca urmare a arestării unui cetăţean american (acuzat de legături cu terorişti).

Problemele valutare ale Turciei alimentează îngrijorările că economia, dependentă de capitalul străin, se va lovi de o criză a balanţei de plăţi. Or, rezervele valutare ale ţării nu pot atenua temerile.Oportunitati