Ce va fi mai departe cu leul moldovenesc? Ţinta este 17 lei pentru un dolar și 20 lei pentru un euro

shadow
Miercuri, 08.08.2018 06:55   5004
De la începutul anului, moneda națională s-a apreciat cu circa 3,4% față de dolar și cu 6,7% față de euro. Aparent leul puternic ar trebui să fie un motiv de bucurie, pentru că aceasta ne oferă mărfuri și servicii mai ieftine, dar pentru mulți această evoluție e un motiv real de îngrijorare. Or există riscul inversării.

Mai ales în condițiile tensiunilor comerciale internaționale, apropierii alegerilor parlamentare, volumului excesiv de lei pe piață și deficitului comercial uriaș.

Citiți și:

Lichiditatea excesivă în sistemul bancar, un potențial risc de instabilitate pentru economie

În ultimele zile cel mai tare leul s-a apreciat față de euro. Marți, 7 august, cursul oficial al monedei unice europene a coborât la 19,04 lei, iar la casele de schimb valutar se dădea și mai puțin. Era cel mai scăzut nivel pentru un euro de la 14 aprilie 2015 încoace.

32 de luni de apreceire a leului

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține într-o analiză pe blogul său că leul moldovenesc se apreciază continuu timp de 32 de luni consecutiv începând cu ianuarie 2016. Adică de când avem un Guvern condus de Pavel Filip.

Potrivit analizei față de dolar, leul s-a apreciat cu 23%: de la 20,31 lei în ianuarie 2016 până la 16,53 lei pentru un dolar în prima săptămână din august 2018. În aceeași perioadă leul s-a apreciat față de euro cu circa 15% de la 22,08 lei până la 19,22 lei.

E adevărat că nu linear, ci cu anumite suișuri și coborâșuri.

Fostul deputat explică această apreciere din ultimele 32 de luni prin oferta mai mare de valută. Conform expertului, în perioada 2016-2018 (trimestrul II) oferta netă de valută a fost cu 665 milioane dolari mai mare decât cererea.

„Această situație s-a datorat creșterii mai accelerate a ofertei din partea persoanelor fizice decât a cererii de valută din partea persoanelor juridice.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati