Rezervele valutare doboară record după record și se apropie de nivelul de trei miliarde dolari

shadow
Miercuri, 08.08.2018 05:26   1701
Pe 31 iulie 2018, activele oficiale de rezervă au ajuns la un nou nivel-record de 2,97 miliarde dolari, în creștere cu 70,64 milioane dolari în comparație cu 29 iunie 2018, când acestea constituiau circa 2,9 miliarde de dolari.

Comparativ cu situația de la începutul anului, rezervele s-au majorat cu peste 6%, adică cu curca 167 milioane de dolari, iar față de nivelul de acum un an cu aproape jumătate de miliard de dolari.

BNM a cumpărat de pe piață 36 milioane de dolari

Potrivit BNM în luna iulie, creșterea activelor oficiale de rezervă a fost determinată în special de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută - 36 milioane de dolari.

Un alt factor la constituit înregistrarea creditului de la Asociația Internațională de Dezvoltare în cadrul programului de Management Economic pentru Republica Moldova (DPO-3) - 29.16 milioane dolari (echivalentul a 24,9 milioane euro) pentru suport bugetar.

Totodată la creșterea rezervelor a contribuit și înregistrarea creditului de la Fondul Monetar Internațional (ECF (Extended Credit Facility), tranșa IV) de 11.25 milioane dolari (echivalentul a 8 milioane XDR) pentru suport bugetar, dar și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în valoare de 8,46 milioane dolari.

Advertisement

Printre alți factori se mai numără veniturile de 4,15 milioane dolari de la gestionarea rezervelor valutare, 3,44 milioane dolari de la aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA etc

Totodată BNM precizează că pe parcursul perioadei de raportare, au existat și factori ce au dus la diminuarea activelor oficiale de rezervă, inclusiv plăți de 16,31 milioane dolari aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova și 6,3 milioane dolari - plăți ale Ministerului Finanțelor.

Amintim că pe 31 ianuarie 2018, rezervele valutare au ajuns la nivelul de 2,9 miliarde dolari, după care au scăzut puțin și au revenit la un nivel mai mare de 2,9 miliarde abia pe 6 iulie 2018. 

De notat că pe parcursul anului 2017 activele oficiale de rezervă s-au majorat cu circa 597 de milioane dolari, sau cu 27%, față de anul 2016.

Creșterea a fost determinată în special de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în valoare de câteva sute de milioane dolari.

Aceste intervenții au fost efectuate în condițiile unor intrări semnificative de valută, care au dus la o apreciere semnificativă a leul moldovenesc (comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent) în raport cu dolarul. Fără aceste intervenții leul s-ar fi apreciat și mai tare, ceea ce poate lovi în economia țării

Citiți și:

În anul 2017 rezervele valutare au trecut de nivelul de 2,8 miliarde dolariOportunitati