Gazul lichefiat s-a scumpit cu circa 2%

shadow
Marţi, 07.08.2018 17:12   1326
De la începutul acestei săptămâni la benzinării s-a scumpit cu circa 2% gazul petrolier lichefiat (GPL) și a ajuns să coste 10,50-10,55 lei pentru un litru, față de 10,25 lei cât a fost anterior.

Majorarea s-a produs ca urmare a creșterii prețurilor la acest tip de combustibil în regiune. De exemplu în ultimele două săptămâni pe piața din Ucraina prețul gazului lichefiat (LPG) a crescut cu circa 4%.

Totodată operatorii de pe piață susțin că prețurile ar mai putea creșt în condițiile în care de regulă în această perioadă crește cererea pentru acest tip de carburant.

De notat că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea și calcularea prețurilor la gazul petrolier.

Advertisement

În același timp ANRE anunță că prelungește valabilitatea prețurilor plafon actuale la benzină și motorină pentru întreaga perioadă până la modificarea Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere.

Asta după ce Parlamentul a modificat Legea produselor petroliere, prin care a stabilit că prețurile nu pot fi modificate mai frecvent de o dată la trei luni.

Totodată ANRE informează despre inițierea consultărilor publice asupra proiectului de modificare și completare a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere.

Menționăm că, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor constitui 19,01 lei/litru pentru benzină și 16,89 lei/litru pentru motorină.Oportunitati