Programul Drumuri bune pentru Moldova se împiedică în deficitul de bani, pietriș și tehnică

shadow
Miercuri, 08.08.2018 10:07   5496
Implementarea programului „Drumuri bune pentru Moldova” este pusă în pericol din cauza dotării proaste a întreprinderilor și a deficitului de pietriș.

În același timp, aproape jumătate din mijloacele financiare destinate lucrărilor de reparație curentă a drumurilor locale și naționale în cadrul programului vor ajunge la cinci companii private. 

Au trecut mai mult de cinci luni de la anunțarea programului „Drumuri bune pentru Moldova” și peste 100 de zile de semnarea primelor contracte cu operatorii economici care repară drumurile în cadrul acestui proiect.

Doar o treime din volumul de lucrări

Judecând după comunicatele emise săptămânal și reportajele zilnice ale posturilor TV afiliate Partidului Democrat, proiectul rămâne unul prioritar și rezultatele lui sunt folosite la maximum în campania de promovare a unei imagini pozitive pentru guvernare.

Citiți și:

Expert-Grup: Proiectul promovat de Plahotniuc este unul populist și fără acoperire financiară

„Toată Republica Moldova, toți cetățenii stau cu ochii pe fiecare metru de drum reparat... Fiecare drum, de la început până la sfârșit, trebuie să fie reparat exact așa cum este indicat în caietul de sarcini și să corespundă criteriilor tehnice”, a afirmat ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici, în cadrul unei ședințe cu responsabilii tehnici de la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) și antreprenorii implicați în program.

Datele de pe platforma online drumuribune.md, relevă însă că până pe 7 august au fost efectuate ceva mai mult de o treime din volumul de lucrări. Astfel au fost reparate 431 kilometri de drumuri (33,8% din total), iar volumul investițiilor a ajuns la 623 milioane lei sau circa 39,3% din cele planificate.

Săptămâna trecută au fost finalizate lucrările în raionul Dubăsari, iar cele din Cimișlia și Basarabeasca sunt aproape de finalizare. Este adevărat că la Dubăsari și Basarabească volumul de lucrări este mic - de doar 11 și respectiv 7,65 kilometri de drumuri.

Pe de altă parte, în municipiul Bălți lucrările nu au început deloc, iar în câteva raioane progresul este minor. De exemplu la Şoldănești, Telenești și Glodeni au fost executate circa 20% din lucrări.

Deficit de pietriș și tehnică

Specialiștii de la ASD au explicații la anumite tergiversări ce apar în realizarea lucrărilor. De exemplu, în cazul municipiului Bălți licitația a fost câștigată de SA Drumuri-Bălți, care mai are încă alte două loturi: raionul Fălești și Sângerei. În total în cadrul acestui program SA Drumuri-Bălți a câștigat contracte de 92,2 milioane lei, cifră aproape de nivelul veniturilor din 2017.

Emanoil Mocanu, responsabil tehnic din cadrul ASD pentru municipiul Bălți și Fălești, susține că în Municipiul Bălți nu au început lucrările pentru că întreprinderea este acum concentrată pe efectuarea lucrărilor la celelalte două loturi.

„Ei nu pot să efectueze lucrările la toate obiectivele concomitent. Nu au nici suficienți angajați, nici surse financiare și nici tehnică pentru așa-ceva. Dar în scurt timp vor fi finalizate lucrările de asfaltare în cele două raioane și SA Drumuri-Bălți va iniția lucrările și în municipiu”, explică Emanoil Mocanu, responsabil tehnic din cadrul ASD.

De altfel contractul pentru Bălți a fost semnat abia la finele lunii iunie, are o valoare de doar 6,6 milioane lei și este cel mai mic din toate cele 34 semnate de ASD cu companiile de construcții în cadrul Programului.

Lent se fac lucrările și la Strășeni, unde de abia s-a ajuns la 15% din volumul preconizat. Asta chiar dacă contractul în valoare de 32,55 milioane lei cu SA Drumuri-Strășeni a fost semnat pe 2 mai 2018, adică trei luni în urmă.

Citiți și:

Cum se realizează programul „Drumuri bune pentru [democrați din] Moldova” la Strășeni

Vladimir Gostev, responsabil tehnic din cadrul ASD pentru acest raion a afirmat că lucrările sunt efectuate conform planului și nu există întârzieri. Totuși el a precizat că sunt probleme majore care ar afectează mersul bun al lucrărilor.

„În primul rând producătorii de pietriș nu reușesc să asigure companiile cu materia primă. Or la aceste lucrări nu poate fi folosit oricare tip de pietriș. Mai jos de marca 400 nu poate fi utilizat la lucrările de reparație a drumurilor. În prezent există un deficit acut de pietriș și nu e vorba doar de Strășeni, ci de toate întreprinderile ce efectuează lucrările”, a precizat responsabilul tehnic.

Un alt factor este faptul că SA Drumuri-Strășeni efectuează lucrări și la Călărași și la Ungheni, iar întreprinderea nu dispune de tehnică și resurse financiare pentru toate obiectivele.

Probleme de finanțare

„Lucrările la acest Program trebuiau să înceapă mult mai devreme și nicidecum în luna iunie. Or, chiar dacă au semnat comntactul mai devreme, finanțarea lucrărilor a venit mai târziu”, a precizat Vladimir Gostev.

În plus el menționează și alți factori de tergiversare. De exemplu chiar dacă lucrările de asfaltare a unui drum au fost finalizate, pentru ca să fie achitat costul lor, trebuie să vină specialiștii de la un laborator specializat ca să ia probele de asfalt și să dea verdictul că lucrările au fost efectuate conform normelor.

„Se întâmplă că trece și o lună de la efectuarea lucrărilor, pentru ca laboratorul să vină să ia probele, ca apoi și eu să pot pune semnătura pe actul de dare în exploatare, care permite alocarea banilor”, explică Gostev.

În opinia lui astfel de lucrări de reparație curentă a drumurilor ar trebui să fie efectuate anual. Or este imposibil ca într-un an să repari toate drumurile din țară.

Pe de altă parte Vladimir Livinschi responsabil tehnic din cadrul ASD pentru Glodeni spune că Nouconst SRL, ce efectuează lucrări nu ar avea probleme în asigurarea cu materiale de construcție, tehnică și angajați.

Cine a câștigat contracte de 1,8 miliarde lei

De notat că în cadrul acestui program de aproape 1,58 miliarde lei, au fost semnate 34 de contracte.

Cele mai multe contracte au fost câștigate de compania Nouconst SRL, deținută de omul de afaceri Marin Sârbu - patru (Cahul, Căușeni, Edineț și Glodeni) în valoare de peste 185 milioane lei.

Urmează Rutador SRL, deținută de Nicolae Maliu, cu două contracte (Anenii Noi și Ungheni) în valoare totală de 169,3 milioane lei. Pe locul trei se află Dromas-Cons SRL (Petru Dacin), cu două contracte (Florești și Nisporeni) în valoare de 139,3 milioane lei, iar pe locul patru - Irinda Prim SRL (Igor Galeamov) cu trei contracte (Cantemir, Cimișlia și Leova), în valoare totală de 131 milioane lei.

Cele mai mici contracte au fost câștigate de companiile statului. Astfel Drumuri-Cimișlia are un contract de 9,22 milioane lei la Basarabeasca, Drumuri-Cahul – un contract de 25,3 milioane lei, iar Drumuri-Briceni – un contract de 31,8 milioane lei.

Inițiativă cu caracter electoral

„Programul de reparație periodică a drumurilor locale și comunale are drept scop îmbunătățirea condițiilor de circulație prin localitățile țării. O bună circulație a transportului va da posibilitate să crească mobilitatea forței de muncă în localitățile rurale, va îmbunătăți schimburile comerciale și investiționale productive, confort și siguranța circulației rutiere”, explică avantajele acestui program ASD.

Pe de altă parte, Centrul Expert-Grup a calificat programul „Drumuri bune pentru Moldova” ca pe o inițiativă cu caracter electoral. Experții susțin că trebuie de ținut cont că drumurile locale țin de competența Administrației Publice Locale de nivelul I și II. În acest sens, implementarea unui astfel de program poate fi efectuat cu succes doar prin implementarea nemijlocită a proiectelor de către APL-uri.

Advertisement

"Prin urmare, cea mai bună abordare de implementare a programului ar fi fost prin suplimentarea transferurilor speciale la APL-uri. Analiza conținutului și modului în care a fost prezentată și aprobată Hotărârea de Guvern nr.225 (programul „Drumuri bune pentru Moldova” n.r.) indică asupra unui caracter populist și electoral al acesteia", susțin experții.

Ei mai constată că această decizie demontrează că actuala clasă politică poate accepta „orice model de planificare bugetară, cu condiția menținerii controlului politic asupra alocărilor financiare".

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati