Noi filtre la frontiera moldo-română pentru a combate evaziunea fiscală și contrabanda [SONDAJ]

shadow
Marţi, 07.08.2018 06:25   2684
Ministrul de Interne, Carmen Dan și minstrul Finanțelor, Eugen Teodorovici din România, au semnat un Ordin comun ce vizează unele activități de control menite să prevină și să combată frauda vamală și evaziunea fiscală, fiind introduse două filtre de verificări în punctele de trecere a frontierei.

„Concret, se instituie un mecanism suplimentar de verificare a transporturilor de mărfuri atât la frontiera externă, granițele cu Ucraina, Serbia și Republica Moldova și porturile de la Marea Neagră, cât și la cea internă a Uniunii Europene, frontiera României cu Ungaria și Bulgaria.

Astfel, primul filtru al verificărilor va fi, ca și până în prezent, în punctele de trecere a frontierei, verificările fiind executate de reprezentanții Direcției Generale a Vămilor și reprezentanții Poliției de Frontieră”, potrivit unui   comunicat de presă al MAI din România.

Al doilea filtru pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale

Noutatea constă în faptul că este instituit și un al doilea filtru, în zone identificate în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, precum și pe căile de comunicații la nivelul întregului teritoriu național. În aceste zone, verificările vor fi efectuate de reprezentanții Direcției Generale a Vămilor, Direcției Generale Antifraudă Fiscală și ai Poliției Române.

Citiți și:

Hotarul moldo-român și româno-ucrainean este regiunea cea mai afectată de contrabanda cu țigări

„Principalul scop al modificării legislative este prevenirea și combaterea faptelor specifice evaziunii fiscale, contrabandei și fraudelor vamale manifestate, în esență, prin prezentarea la autoritățile vamale a unor documente comerciale falsificate, evaziune prin firme fantomă, diminuarea valorii mărfurilor în vamă, rambursările ilegale de TVA și fraudă cu TVA la tranzacțiile intracomunitare.

Advertisement

Combaterea contrabandei reprezintă o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană. Comerțul ilicit cu diverse produse provoacă anual pierderi consistente pentru veniturile publice ale bugetului UE și al statelor membre”, mai spune Ministerul de Interne.

Potrivit autorităților române acțiunile circumscrise acestui mecanism vor fi puse în aplicare de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General al Poliției Române din partea Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală a Vămilor și Direcția Generală Antifraudă Fiscală din partea Ministerului Finanțelor Publice.

România pierde anual un miliard de euro din contrabanda cu țigări

Anterior ministrul român al Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțase că intenționează să securizeze punctele vamale de la frontiera cu Moldova, Ucraina și Serbia, unde să fie instalate scanere pe fiecare linie de intrare în țară, pentru a fi verificate toata transporturile. El susținea că România pierde anual un miliard de euro din contrabanda cu țigări.

Teodorovici spunea că scannerele vor verifica toate transporturilor care intră în țară, și nu va mai fi eșantion ca până acum. În lipsa scannerelor pentru camioane, verificarea transporturilor care trec prin vamă se face prin sondaj și cu ajutorul câinilor. Iar controlul durează ore, în loc de câteva minute, cum ar fi normal.

În același timp un studiu de evaluare cuprinzătoare a coridoarelor comerciale ale Moldovei, realizat de Programul pentru Reforme Structurale în Moldova a scos la iveală faptul că timpul mediu necesar pentru trecerea unei frontiere românești a fost în 2016 de 380,4 minute, de 16 ori mai mare în comparație cu timpul de 23,8 minute, de la alte 23 frontiere între țările UE și țările non-UE.

Mai mult! La vama Leușeni-Albița se atestă cea mai slabă performanță de la frontiera moldo-română, iar timpul de așteptare trece și de o mie de minute. 

Citiți și:

Studiu: hotarul de la Prut este principala barieră comercială pentru Moldova



Oportunitati