Controalele oficiale efectuate de ANSA la companii ar putea fi contra plată

shadow
Sâmbătă, 04.08.2018 07:30   1476
Aflat într-o vizită de lucru în raionul Nisporeni, Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a propus ca toate controalele oficiale la întreprinderi, care acum se fac gratis, să fie plătite, conform tarifelor, de către agenții economici supuși controlului.

"Banii acumulați ar putea fi utilizați și pentru majorarea salariului angajaților ANSA, care în prezent au cele mai mici salarii printre structurile de control de stat", se arată într-un comunicat al ANSA. 

În cadrul unei întruniri cu angajații subdiviziunii ANSA din raionul Nisporeni, Gheorghe Gaberi s-a referit și la scopurile de reformare a Agenției, menționând că transformările urmează să ducă la eficientizarea activității acestei structuri de control, apropierea ei de standardele europene.

Directorul General a accentuat că reformarea nu are scopul reducerii angajaților și nici de cum nu va afecta activitatea lor. "Inspectorii rămân să muncească în teritoriu, ei urmând a fi dotați cu mijloace tehnice moderne, care le vor simplifica munca și vor spori gradul de eficiență", se mai arată în comunicatul ANSA.

Advertisement

De notat că în prezent ANSA are circa 1.400 de anagajați și este autoritatea națională responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare și control pentru siguranța alimentelor și în domeniul sanitar-veterinar, zootehnic, al protecției plantelor și carantinei fitosanitare, controlului semincer, calității produselor primare, produselor alimentare și a hranei pentru animale.

ANSA are dreptul să dispună accesul inspectorilor aflați în exercițiu, în incintele și pe teritoriul stațiilor de cale ferată, aeroporturilor, stațiilor auto, oficiilor poștale, elevatoarelor, depozitelor, în vagoanele de marfă și de pasageri, autobuze, pe aeronavele civile și pe teritoriul întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor cu orice tip de proprietate, care produc, achiziționează, prelucrează și comercializează producție și materiale supuse supravegherii și controlului în domeniile vizate.

ANSA poate să interzică: a) importul, comercializarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, produselor farmaceutice de uz veterinar care nu corespund standardelor naționale, reglementărilor tehnice și altor acte tehnico-normative; b) prelucrarea și comercializarea produselor agroalimentare și folosirea apei în cazul depistării de reziduuri de produse de uz fitosanitar, fertilizanți, reziduuri de hormoni și produse farmaceutice de uz veterinar ce depășesc limitele maxim admisibile; c) utilizarea produselor genetic modificate etc. Oportunitati