Lichiditatea excesivă în sistemul bancar, un potențial risc de instabilitate pentru economie

shadow
Sâmbătă, 04.08.2018 06:45   1549
În trimestrul doi al anului 2018, lichiditatea excesivă în sistemul bancar a înregistrat un nivel de 9,2 miliarde lei, în scădere cu 353 milioane lei (-3,7%), față de primul trimestru al anului, arată datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Comparativ cu situația de un an în urmă însă volumul lichidității excesive este cu peste 2,53 miliarde lei mai mare (+ 38%).

Lichiditatea excesivă creează un potențial risc de instabilitate financiară 

Volumul înalt al acestora a fost generat, în mare parte, de emisiunile monetare ca rezultat al intervențiilor Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară și de cheltuielile sectorului public, se arată în Raportul trei al BNM asupra inflației.

Potrivit BNM, lichiditatea excesivă în sistemul bancar creează un potențial risc de instabilitate financiară în economia națională.

Citiți și:

Banca Națională ia măsuri de sterilizare a miliardelor de pe piață

"În condițiile unei cereri scăzute de credite din partea agenților economici și ale conjuncturii nefavorabile (ponderea creditelor neperformante constituind 14,7% în luna iunie 2018), se va accentua reticența bancilor de a accepta nivelul înalt de risc ce însoțește operațiunile de creditare", susține Banca Națională.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati