Societe Generale vinde subsidiarele din Bulgaria și Albania. Urmează Moldova?

shadow
Joi, 02.08.2018 16:56   2438
Francezii de la Societe Generale (SocGen) au vândut două subsidiare ale sale – Societe generale Expressbank (Bulgaria) și Societe Generale Albania. Cumpărător este grupul ungar OTP Bank.

Finalizarea ambelor tranzacții este așteptată în următoarele luni, urmând să fie obținute toate permisiunile necesare de la autoritățile implicate, se arată în comunicatul de presă al SocGen.

De asemenea cele două grupuri bancare sunt în discuții privind oferirea împreună a unor servicii în Albania, Bulgaria, Croația și Ungaria.

“Vânzarea Societe Generale Expressbank din Bulgaria și Societe Generale Albania este o etapă importantă în implementarea planului strategic al grupului “Transform to grow" al cărui scop primordial este focusul și dezvoltarea prezenței pe piețele de o dimensiune critică și cu un potențial de a crea sinergii cu alte afaceri ale grupului”, a declarat Philippe Heim, vice-președintele SocGen.

Citiți și:

Reacția BNM la informațiile că Société Générale are în plan vânzarea Mobiasbancă 

Amintim că la sfârșitul lunii martie, publicația bulgară Kapital.bg scria despre intenția grupului Societe Generale de a se retrage de pe toate șase piețe bancare din Europa Centrală și de Est unde nu se numără printre cei mai puternici jucători.

Advertisement

E vorba de Bulgaria, Macedonia, Moldova, Serbia, Muntenegru și Albania.

Un potențial cumpărător era menționat chiar grupul ungar OTP Bank, care efectuează un studiu al  instituției franceze. În octombrie anul trecut, CEO-ul OTP a anunțat că are în plan să cumpere minimum 5 bănci din regiune până în 2019. Prin aceste achiziții, OTP Bank vrea să profite de procesul actual de consolidare în sectorul bancar european, întărindu-și poziția.

Banca Națională a Moldovei a declarat atunci că nu a primit vreo notificare din partea grupului SocGen referitor la intențiile acesteia de a vinde sucursala moldovenească Mobiasbanca.

Pe piața din Moldova, grupul Société Générale a intrat în anul 2007 și deține în prezent Mobiasbancă, a patra ca mărime bancă din Moldova.

La Mobiasbancă acționar majoritar este SocGen, care deține 67,85%. Alte 20% îi revin subsidiarei BRD din România, în consecință grupul Socgen are 87,85% din capitalul Mobiasbancă.

Un pachet de 8,84% deține Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar restul de 3,3% aparțin unor persoane fizice.

Mobiasbancă este a patra ca mărime bancă din Moldova și anul trecut a obținut un profit de 270,5 milioane lei.

Citiți și:

Cine este noul președinte al MobiasbancăOportunitati