Manipularea informației și justiția coruptă favorizează fascismul, afirmă un fost diplomat american

shadow
Miercuri, 01.08.2018 08:26   3964
Madeleine Albright, prima femeie angajată în funcția de secretar de stat (ministru de externe) în Guvernul Statelor Unite, a lansat acum câteva luni o carte despre populismul modern, derapajele de la principiile democratice, statul capturat și consecințele acestor fenomene asupra societății.

Întitulată ”Fascism, a warning” (Fascismul, o avertizare), opera este o încercare de a răspunde la întrebarea dacă există cumva indicii care sugerează o revenire la putere a unor regimuri fasciste. 

Într-un interviu pentru publicația The Economist, autoarea cărții ”Fascism, a warning”, în prezent profesor de relații internaționale la Universitatea Georgetown, susține că fascismul nu se bazează pe vreo ideologie de dreapta, stânga sau centru, ci reprezintă de fapt o modalitate de a acapara și a consolida puterea în favoarea unei singure persoane sau partid. 

Moment de alarmă?

Întrebată dacă există motive de alarmă în acest sens, fosta șefă a diplomației americane în administrația lui Bill Clinton a declarat că clima politică în multe țări ale lumii sugerează derapaje serioase de la normele democratice și, fiind ea înseși o victimă a fascismului și nazismului, vede paralele între evoluțiile din Germania și Italia anilor 30-40 din secolul trecut și evenimentele care au loc acum în Europa, America și Asia. 

Milioane de oameni și-au pierdut viața din simplul motiv că au ignorat în trecut semne similare, a subliniat Albright. 

”Cu excepția Coreei de Nord, nu pot acuza nici un guvern că ar fi de sorginte fascistă. Însă văd unele paralele deranjante între tendințele contemporane și condițiile care i-au propulsat la putere pe Mussolini și apoi pe Hitler. Printre acestea se numără disparitățile economice, declinul încrederii în partidele tradiționale, coroziunea discursului public, defăimarea minorităților, și acțiunile concertate ale unor lideri represivi de a submina libera exprimare, de a perverti logica și a distorsiona adevărul”, a spus Madeleine Albright. 

Pentru a merita acest statut, protagoniștii trebuie să fie determinați să utilizeze forța și să facă uz de orice mijloace pentru a-și atinge scopul, chiar dacă ajung la putere sau o consolidează pe cale perfect democratică. 

Deși democrația nu este perfectă, ea reprezintă cel mai uman și mai reușit model de guvernare pe care omenirea a putut să producă în cei 4.000 de ani de civilizație, a notat fostul diplomat, precizând că astăzi SUA ar fi fost ”pierdută ca națiune dacă abandona credința în instituțiile și valorile care separă democrația de tiranie”.  

Este la fel adevărat că instituțiile s-au cam învechit în cei peste 70 de ani de pace și necesită unele reparații sau modernizări pentru a se adapta la transformărilor rapide și noilor experiențe, principiile însă ar trebui să rămâne neschimbate: responsabilitate civică, colaborare internațională, respectarea supremației legii și ”un pic de grijă unul față de altul”, a mai spus Albright. 

Condiții favorabile 

Potrivit fostului diplomat american, cetățenii trebuie să devină mai rezistenți la cinismul care vine atât din tabăra de dreapta, cât și cea din stânga.

Advertisement

”Fascismul găsește sol fertil acolo unde nu există ancore sociale, unde publicul vede mass media ca pe o sursă de minciuni, unde instanțele de judecată sunt corupte, democrația este fictivă, iar corporațiile sunt în slujba diavolului, și populația vede salvarea într-un lider cu pumn de fier… însă soluția respectivă nu va fi de ajutor oamenilor dacă ei continuă să se considere victime cu licență de a călca în picioare drepturile altor persoane”, a comentat Albright evoluțiile pe scena internațională. ”Istoria învață că un om încrezător și înțelept are răbdarea să așeze cărămidă după cărămidă, iar cel speriat și egocentric se grăbește să construiască din paie”, a exemplificat ea metodele de operare a populiștilor. 

Citiți și: 

Expert: Cum joburile de rahat și feudalismul managerial au alimentat populismul

Cel mai renumit astrofizician al lumii avertizează

Madeleine Albright s-a născut în anul 1937 la Praga, capitala fostei Cehoslovacia, cu numele Marie Jana Korbelova, într-o familie de diplomați de origine evreiască. Când Germania a invadat Cehoslovacia, familia s-a refugiat în Marea Britanie, de unde tatăl ei a continuat să lucreze pentru guvernul în exil, iar în anul 1948 întreaga familie a emigrat în SUA. După o viață trăită în această țară, pe care o numește ”stâncă ce a făcut praf fascismul”, Albright recunoaște că actuala administrație a SUA alunecă spre practici de care ea scăpase acum 70 de ani și creează precedente periculoase. 

Fascismul, o avertizare

The Economist a publicat și câteva paragrafe din cartea semnată de Madeleine Albright. 

”Mussolini a observat că în procesul de acumulare a puterii, este înțelept să faci acest lucru în maniera în care se jumulește o găină – pană după pană. Tactica lui a supraviețuit în secolul nostru. Când mă trezesc dimineață, pot vedea semne timpurii ale fenomenului fascismului: discreditarea politicienilor moderați, apariția unor lideri care divizează societatea în loc s-o unească, încercarea de a obține victoria cu orice preț, invocarea măreției nației de către persoane care habar nu au ce înseamnă măreția. De cele mai deseori semnele care ar trebui să ne alerteze sunt camuflate: modificarea constituției de dragul reformei, atacarea presei sub pretextul asigurării securității, de-umanizarea mascată ca apărare a virtuții…”

”…Fiecare pas în direcția instaurării fascismului – fiecare pană smulsă – provoacă daune atât cetățenilor la nivel personal cât și societății în general; fiecare acțiune de smulgere face următorul pas mai scurt”.





Oportunitati