La Calea Ferată continuă să se ateste datorii uriașe la plata salariilor

shadow
Marţi, 31.07.2018 07:37   1532
Ministerul Economiei și Infrastructurii și Calea Ferată din Moldova (CFM) încearcă să identifice soluții pentru a eficientiza activitatea întreprinderii și mai ales pentru plata datoriilor salariale, dar și pentru a majora lefurile angajaților de la CFM.

Restanțele la plata salariilor sunt pentru câteva luni și anterior sindicatele au solicitat autorităților să întreprindă măsuri pentru soluționarea acestei probleme.

Un an în urmă erau datorii de peste 143 milioane lei

Ministerul Economiei nu specifică care este valoare datoriilor, dar un an în urmă acestea erau de peste 143 milioane lei, fără a se lua în calcul și contribuțiile sociale.

Potrivit raportului anual, la finele anului 2017 valoarea datoriilor a scăzut la circa 105 milioane lei. Surse din cadrul CFM spun că și în prezent acestea rămân foarte mari din cauze obiective și subiective.

Citiți și:

Calea Ferată nu a cumpărat locomotive noi, dar deja există riscul că nu le va putea plăti 

Chiril Gaburici a chemat la raport conducerea CFM pentru a stabili dacă au fost îndeplinite indicațiile date la ședința de luna trecută.

Advertisement

Conducerea CFM a prezentat raportul acțiunilor întreprinse pentru majorarea volumelor de încasări, măsurile de optimizare și eficientizare a activității CFM, planul de investiții, acțiunile privind modernizarea infrastructurii feroviare, precum și planul de reducere a datoriilor istorice.

„De la ultimul raport pe care l-ați prezentat, se văd îmbunătățiri în activitatea CFM. În același timp, problemele sunt la fel de stringente. Vă rog să vă implicați mai mult, să identificați soluții alternative la dificultățile pe care le întâmpinați. Totodată, cer să veniți cu soluții concrete pentru a acoperi restanțele salariale”, a declarat Chiril Gaburici.

Ministrul Economiei a solicitat conducerii CFM să elaboreze planul mediu de investiții, planul mediu de încasări și planul mediu de cheltuieli, ceea ce va ajuta întreprinderea să-și planifice eficient activitatea și să stabilească principalele obiective de dezvoltare.

De notat că Calea Ferată din Moldova are un plan investițional adoptat încă la finele anului 2014 și care e valabil până în anul 2024, dar acesta este realizat lent din cauza lipsei banilor.

Pierderi de circa un miliard

Or, CFM este într-o situație dificilă. Astfel din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata normată de amortizare. Totodată, peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste cinci ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar urma să fie suspendată.

În ultimii 5-6 ani, întreprinderea de stat a generat pierderi de circa un miliard de lei. Pierderile au crescut în ultimii ani din cauza scăderii numărului de pasageri, în special pentru transportul internațional. Totodată veniturile sunt în continuă scădere. Costurile salvării CFM sunt estimate la 300 de milioane euro.

Resuscitarea CFM este dificilă în condițiile în care în ultimii 3-4 ani a scăzut de aproape două ori numărul de pasageri transportați și volumul mărfurilor transportate.

De exemplu în anul 2017 doar 3,8% din mărfurile exportate și 5,6% din cele importate au fost transportate cu trenul.Oportunitati