Ce așteaptă Guvernul de la privatizarea Air Moldova: Plata datoriilor de 60 milioane euro

shadow
Luni, 30.07.2018 16:01   2053
Decizia de privatizare a companiei Air Moldova a fost luată încă în anul 2008, însă în acest răstimp nu au fost întreprinse acțiuni în vederea deetatizării acesteia, a anunțat într-o conferință de presă Vladimir Baldovici, directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP).

Potrivit lui Baldovici decizia de privatizare a fost amânată din varii motive, inclusiv politice.

”Cu regret spunem astăzi că această companie trebuia privatizată mulți ani în urmă și nu degeaba ea a fost inclusă în programul de privatizare încă în anul 2008", a spus șeful APP.

Citiți și:

Prețul incredibil de mic cerut de stat pentru compania Air Moldova

Vladimir Baldovici a afirmat că statul nu vrea să se ajungă la falimentul Air Moldova, iar lipsa surselor financiare este unul dintre motive care a dus la scoaterea companiei pentru a fi privatizată.

El a subliniat că APP își dorește o „transparență totală” în procesul de privatizare a celei mai mari companii aeriene din Republica Moldova, care deține circa 44% din piață. 

Dar acest avantaj este limitat de faptul că piața avia a fost liberalizată, iar pe piață există companii low-cost.

Advertisement

Cu referire la prețul inițial de privatizare de circa 48 milioane lei, apreciat de unii drept „foarte mic”, Vladimir Baldovici a notat că Air Moldova este „o întreprindere care necesită mari investiții, pe care statul nu poate să și le permită”.

Pe de altă parte, numai în cinci luni ale acestui an, compania a mai acumulat alte datorii de 150 milioane de lei, iar datoriile totale se cifrează deja la 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro).

Potrivit oficialului investitorul care va achiziționa compania aeriană va trebui să-și asume toate obligațiile, inclusiv datoriile (1,2 miliarde lei, sau 61,5 milioane euro), iar printre alte angajamente se numără menținerea profilului activității, a brand-ului și a colectivului Air Moldova.

„Datoriile indiferent la ce capitole sunt, va trebui să fie acoperite din buzunarul acestui investitor”, a spus directorul APP.

În plus investitorul va trebui să dețină surse financiare pentru a dezvolta parcul de aeronave, ce va necesita „o investiție mult mai mare decât cea care este indicată în acest concurs comercial”, a mai afirmat Baldovici. 

Oficialul a mai spus că la privatizare vor fi admise doar companiile cu experiență în domeniu și că deja s-au arătat interesați unii investitori. Totuși el nu este foarte optimist în privința privatizării Air Moldova, deoarece nici în anii când compania o ducea mai bine nu a existat vre-un interes pentru privatizarea acesteia.

În alt context, Vladimir Baldovici, a declarat că multe din întreprinderile scoase la noua rundă de privatizare au fost expuse de câteva ori pe parcursul a 6-12 ani, fără a fi solicitate, de aceea ar trebui să fie revăzută modalitatea de privatizare.

Între timp situația economică și financiară a multora dintre aceste întreprinderi între timp nu s-a schimbat, iar altele sunt falimentare.

De notat că la actuala rundă de privatizare au fost scoase bunuri proprietate de stat în valoarea de circa 1,57 miliarde lei.Oportunitati