Ambasada SUA despre reforma fiscală: Infractorii ar trebui pedepsiți, nu răsplătiți [SONDAJ]

shadow
Joi, 26.07.2018 19:44   1697
Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost adoptat joi, 26 iulie, în prima și a doua lectură de către Parlament. S-a întâmplat la doar două zile de la anunțul acesteia și la câteva ore de la publicarea proiectelor.

Documentele ce au scop declarat stimularea mediului de afaceri, creșterea veniturilor populației, reducerea economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate, a generat mai multe reacții.

Infractorii ar trebui pedepsiți, nu răsplătiți

Cele mai negative sunt față de proiectul de lege (nr. 284) privind declararea voluntară și facilitarea fiscală, care, în esență, reprezintă o nouă tentativă de amnistiere a capitalului obținut din surse dubioase, potrivit mai multor organizații ale societății civile.

Şi Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislației care "va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor".

Advertisement

"Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul și corupția și va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtășită de partenerii internaționali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecințele infracțiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiți, nu răsplătiți. Poporul Moldovei merită mai mult", se arată comunicatul Ambasadei publicat pe Facebook.

Reacția FMI

Volodymyr Tulin, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, într-un comunicat urgent spune că opinia preliminară a experților FMI este că "pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI".

"La concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin", se arată în comunicatul Reprezentantului Permanent al FMI.Oportunitati