Cum Guvernul a exclus și apoi a restabilit Certificatul de calificare al auditorului

shadow
Joi, 26.07.2018 10:58   1390
Săptămâna trecută a fost nevoie de o ședință specială de Guvern, dar și o ediție suplimentară a Monitorului Oficial pentru a retrage un proiect de lege prin care se propunea ca Certificatul de calificare al auditorului pentru auditul general să fie exclus din lista actelor permisive.

Ceea ce s-a întâmplat de fapt arată încă o dată în plus modul cum se fac și se desfac decizii de Guvern sau legi de către actuala guvernare.

Epopea certificatului de calificare al auditorului pentru auditul general 

Pe 4 iulie 2018, Guvernul a examinat și aprobat un proiect de lege prin care Certificatul de calificare al auditorului pentru auditul general a fost exclus din lista actelor permisive eliberate de către autoritățile emitente persoanelor fizice și juridice pentru practicarea activității de întreprinzător.

Potrivit Ministerului Finanțelor, modificarea legislativă era argumentată "prin faptul că certificatul de calificare al auditorului pentru auditul general este un document asociat mai mult cu acordarea unui statut de calificare a persoanei, similar avocaților și notarilor, și nu a unui permis regulat de desfășurare a activității de întreprinzător".

Totodată Ministerul preciza că certificate similare sunt eliberate și în sectorul justiției, dar ele nu sunt incluse în Nomenclatorul actelor permisive. În acest context, a devenit necesară aplicarea aceluiași principiu pentru toate certificatele care stau la baza desfășurării activității profesionale.

Advertisement

În consecință în locul actualei proceduri complexe de obținere a certificatului de calificare al auditorului pentru auditul general, care prevedea un termen de până la doi ani de stagiere și până la trei ani pentru susținerea examenelor de calificare s-a aprobat una simplificată.

Într-o lună specialiștii puteau deveni auditor la bănci

Astfel Guvernul a decis că solicitanții de certificat pot depune setul de documente și pot obține "timp de o lună de la data depunerii, statut de auditor, însărcinat cu executarea auditului situațiilor financiare la entități, inclusiv bănci, companii de asigurări, întreprinderi de stat, precum și la liniile de finanțare acordate de Uniunea Europeană".

Curios că însuși Ministerul Finanțelor susținea că această decizie "va periclita încrederea în capacitatea de asigurare a transparenței decizionale a unor astfel de auditori".

Documentul aprobat de Guvern a fost transmis în Parlament spre aprobare.

În ședința Guvernului din joi 19 iulie, convocată la 9.30, doar pentru acest subiect, proiectul de modificare legislativă prin care se propunea ca Certificatul de calificare al auditorului pentru auditul general să fie exclus din lista actelor permisive, a fost retras din Parlament.

Totodată a fost abrogată și Hotărârea Guvernul, iar vineri, 20 iulie, a fost tipărită o ediție specială a Monitorului Oficial. Ministerul Finanțelor susține că "documentul necesită a fi reexaminat în contextul unor propuneri pertinente recepționate în procesul de consultare publică a documentului pe platforma parlamentară".

De notat că în prezent în Registrul de stat al societăților de audit sunt 112 operatori de audit, din care peste 50% au doar câte un specialist.

Citiți și:

O noua Lege a Auditului în interesul corporațiilor străine



Oportunitati