Cinci ani de procese în dosarul „Pictorul și Raiderii” de la Agroindbank

shadow
Joi, 26.07.2018 08:10   4072
După cinci ani de procese în instanțe, pictorul Mihai Ţăruș a reintrat în posesia a 10.852 de acțiuni de la Moldova-Agroindbank. Până la recuperarea tuturor prejudiciilor însă mai este mult, iar pictorul refuză să discute la acest subiect.

În primăvara anului 2013, atacurile de tip raider la adresa Moldova-Agroindbank (MAIB), a acționarilor și conducerii acesteia au ajuns la apogeu. Jertfe ale atacurilor, ce ar fi fost organizate de afaceristul Veaceslav Platon și alte persoane, au ajuns nu doar simplii acționari ai MAIB, ci și rudele conducerii celei mai mari bănci din Moldova.

Pictorul și raiderii

Unul dintre aceștia a fost cunoscutul pictor Mihai Ţăruș, care deținea 10.852 de acțiuni, adică o cotă de 1,04% din capitalul Agroindbank. El este fratele Nataliei Vrabie, care a condus MAIB timp de 17 ani, până la finele luni iunie 2013.

Citiți și:

SCHEMĂ Sistemul ce l-a salvat în 2008 de justiție pe raider, continuă să funcționezeă și acum

Final neașteptat în dosarul de jefuire a 75 de acționarii ai celei mai mari bănci din Moldova

Ţăruș este pictor și la începutul anului 2013 se afla la o expoziție în Sankt Petersburg (Rusia), când Igor Funștein, care s-a prezentat ca om de afaceri german i-a propus să vândă picturile expuse pentru câteva zeci de mii de dolari.

Cei doi au semnat două contracte la un notar din Sankt Petersburg, iar peste două luni, pe 17 iunie 2013, Igor Funștein ceda pachetul de 1,04% de acțiuni ale lui Mihai Ţăruș, firmei Laritor Entreprises Limited din Cipru, reprezentată de ucraineanul Dmytro Dereziuc. 

Din datele publicate de CNPF, tranzacția în valoare de circa 11,7 milioane lei a fost sub formă de aport de capital.

Pe 18 iunie 2013, acțiunile au fost deja revândute firmei Evrobalt OOO din Rusia, contra unei sume de 3,5 milioane dolari, iar banii au venit de la compania Novoline Universal, potrivit Newsmaker.md.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati