Guvernul și democrații au ajuns și la groapa de împrumut [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 25.07.2018 16:32   3357
Guvernul a dat aviz pozitiv la un proiect de lege ce va simplifica procedura de folosire a lutului și nisipului din așa-zisele gropi de împrumut, care este necesar la construcția digurilor, stoparea alunecărilor de teren sau modernizarea drumurilor.

"În scopul facilitării construcției, reparației, modernizării și extinderii drumurilor publice și căilor ferate, digurilor de protecție contra inundațiilor, prevenirii, stopării și lichidării consecințelor proceselor geologice periculoase, Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă de modificare a Codului subsolului", se arată într-un comunicat al Ministerului economiei.

Reabilitarea drumurilor blocată de o prevedere din Codul Subsolului 

Amendamentele propuse de un grup de deputați democrați vor permite extragerea rocilor sedimentare, neconsolidate, de argilă, argilă nisipoasă, nisip argilos, până la o adâncime de cinci metri, fără atribuirea în folosință a subsolului, în baza proiectelor de execuție, coordonate cu Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, supuse expertizei ecologice de stat sau evaluării impactului asupra mediului, cu acordul proprietarului terenului.

Citiți și:

Cum dosarul Chirinciuc scoate la iveală o schemă de milioane aplicată zeci de ani

Necesitatea de a opera modificări la Codul subsolului astfel încât să se simplifice folosirea așa-ziselor gropi de împrumut, era una strigentă pentru că crea mari dificultăți la realizarea proiectelor de reabilitatea drumurilor publice, finanțate de instituțiile financiare internaționale.

Potrivit proiectului mineralele utile din gropile de împrumut nu vor putea fi comercializate.

Advertisement

În costul de construcție a rambleurilor se vor include doar cheltuielile legate de excavarea, transportarea și compactarea acestora.

În prezent, pentru obținerea permisiunii de excavare a pământului la construcția rambleurilor, conform procedurilor stabilite în Codul subsolului, este necesară o perioadă de timp îndelungată, ceea ce pune în pericol respectarea termenilor contractuale de executare a lucrărilor rutiere și poate duce la ratarea mijloacelor financiare alocate de instituțiile financiare internaționale.

Groapa de împrumut și ministrul Chirinciuc

Totodată era și o sursă de corupție, sau de risc de corupție. De exemplu, reținerea ministrului Transporturilor Iurie Chirinciuc, în primăvara anului 2017, s-a făcut în baza unei acuzații că el ar fi emis ordinul 86/56 din 18.04.2016, pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la modul de utilizare a gropilor de împrumut. prin care a facilitat extragerea ilicită a lutului. 

"Chirinciuc Iurie și factori de decizie a Ministerului Mediului, folosindu-i-se de prevederile ordinului în cauză, telefonic și personal influențau factorii de decizie ai administrației publice locale de pe întreg teritoriu Republicii Moldova, pentru a facilita accesul agenților economici la extragerea ilicită de substanțe minerale utile (argilă), pentru construcția, reparația, reabilitarea, modernizarea și extinderea drumurilor publice ... finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare", scria în ordonanța semnată de procurorul Victoria Furtună (în document e scris eronat Victoria Furtină).

Prejudicii de milioane

Anterior fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu a declarat pentru Mold-street.com că toată argila folosită în trecut pentru lucrările de construcție a drumurilor a fost extrasă ilegal din gropi de împrumut, pentru că nimeni nu a avut autorizație.

"Așa au făcut agenții economici și în 2008, și în 2013. și în 2014 și în 2016. Au folosit aceste gropi pe propria răspundere. Pe fiecare caz depistat noi am calculat prejudiciul și actele respective au fost înaintate spre plată agenților economici", a mai spus Valeriu Munteanu.

El adăugat că și în 2017, la lucrări era folosit lut extras din gropi ilegale, dar că nu este la curent dacă s-au pornit și dosare penale.

Abia acum Guvernul și Parlamentul au decis să promoveze un proiect de lege care ar oferi cadrul legal pentru exploatarea așa-ziselor gropi de împrumut.

Ce prejudiciu a fost cauzat bugetului de stat e greu de estimat dar e vorba de milioane de lei, pentru că exploatarea ilegală s-a desfășurat ani în șir și doar abia în 2016 s-a pus problema reglementării domeniului.

De exemplu în România pe lângă condițiile de exploatare și de respectare a normelor de mediu, cei care iau argila din gropile de împrumut trebuie să plătească statului român o redevență de 0,4 euro pentru fiecare tonă de pământ. În cazul unor șantiere de reabilitare sau construcție de autostrăzi e vorba de sute de mii de tone și chiar milioane de tone de argilă. Oportunitati