Tendințe negative în transportul de pasageri de la Aeroportul Chișinău

shadow
Marţi, 24.07.2018 07:49   2743
Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) se arată pesimist în privința unei eventuale creșteri în acest an a traficului aerian de pasageri prin Aeroportul Internațional Chișinău și estimează chiar o diminuare cu circa 45.000 a numărului de pasageri transportați.

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, în acest an traficul aerian de pasageri prin Aeroportul Internațional Chișinău ar putea constitui 2,7 milioane de persoane, în scădere cu circa 45.000, față de rezultatul din 2017 (circa 2,745 milioane de pasageri). 

În lunile mai și iunie s-a atestat o descreștere a traficului de pasageri

Dinamica lunară din acest an atestă o creștere neesențială pentru primul trimestru al anului și descreștere a traficului de pasageri pentru lunile mai și iunie (- 1,4% și – 0,2%) față de traficul de pasageri înregistrați în anul 2017, se arată într-o notă informativă a MEI la proiectul bugetului Autorității Aeronautice Civile pentru anul 2018.

Potrivit MEI el este afectat de evoluțiile recente ale traficului de pasageri în aeroporturile din vecinătate.

Citiți și:

Cum milioanele de la Aeroport au „zburat” la administrația președinției Rusiei

"Astfel, traficul de pasageri pe aeroportul Iași a înregistrat circa 50% creștere față de perioada anului 2016, iar față de 2015 cu circa 200%.

Advertisement

Dezvoltarea de perspectivă declarată de Aeroportul Iași este de a deveni hub internațional, după modelul aeroportului din Amsterdam. De la Aeroportul Iași se poate călători, în prezent, spre 24 de destinații, 19 fiind internaționale, cu patru companii diferite ce operează zboruri în regim permanent. Distanțele relativ mici și regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană sunt elemente esențiale din perspectiva unui potențial pasager", susține administrația MEI.

Totodată se menționează și impactul ce îl poate avea darea în exploatare a noului terminal al Aeroportului Internațional din Odessa, care prevede majorarea capacității aerogării până la trei milioane de pasageri, triplu față de capacitatea actuală de deservire a unui milion de pasageri în prezent.

Potrivit MEI, ambele aeroporturi (Iași și Odessa) sunt destul de frecvent utilizate de companiile low cost (WizzAir, Blue Air, LOT) care oferă servicii de transport mai ieftine decât companiile aeriene tradiționale.

Datele din nota informativă sunt aduse ca justificare pentru aprobarea bugetului pentru anul 2018 al Autorității Aeronautice Civile (AAC).

Menționăm că Aeroportul Internațional Chișinău este principala poartă aeriană a Republicii Moldova și din august 2013 a fost transmis în concesiune companiei Avia Invest, care s-a angajat să investească în 49 de ani circa 245 de milioane de euro.

Citiți și: 

Aeroportul Chișinău a trecut de 2,26 milioane



Oportunitati