Ce ar urma să întreprindă Moldova și Ucraina pentru integrarea piețelor de energie electrică

shadow
Marţi, 24.07.2018 06:24   1641
Secretariatul Comunității Energetice recomandă Republicii Moldova și Ucrainei să deschidă piețele naționale de vânzare cu amănuntul a energiei pentru concurență și să dezvolte în comun metode eficiente de calcul și distribuire a capacităților de comerț transfrontalier.

Atât Moldova, cât și Ucraina se află în prezent în proces de reformare a piețelor angro de energie electrică. Ca parte a acestui proces, este important să se asigure că aceleași reguli conforme cu acquis-ul comunitar în domeniul energiei se aplică în cazul tranzacțiilor transfrontaliere cu energie electrică dintre cele două țări vecine, se arată într-un comunicat de presă al Secretariatului Comunității Energetice.

Şi populația ar trebui să beneficieze de pe urma deschiderii piețelor

"Este necesară o abordare eficace, transparentă și armonizată pentru ca energia electrică să circule fără probleme la nivel transfrontalier și pentru a se asigura că toți participanții pe piață, inclusiv gospodăriile casnicei, pot exploata pe deplin avantajele comerțului transfrontalier cu energie electrică", a declarat în cadrul unei conferințe al proiectului UE4Energy, Janez Kopač, director al Secretariatului Comunității Energetice.

Potrivit lui, ambele țări vor beneficia de o securitate sporită a aprovizionării cu energie, în timp ce consumatorii și industria moldovenească vor câștiga în plus ca urmare a potențialelor prețuri mai scăzute ale energiei electrice, ca urmare a creșterii concurenței pe piața energiei electrice.

Advertisement

Totodată Kopac a precizat că Secretariatul Comunității Energetice, inclusiv prin intermediul EU4Energy Governance Project va continua să sprijine cele două țări în acest demers.

Ce ar urma să întreprindă Moldova și Ucraina

În același timp Jose Manuel Hernandez Martinez, primul secretar pe politici de concurență și Piețe de Energie la Delegația UE în Ucraina a afirmat că Ucraina și Moldova nu trebuie să aștepte momentul când integrarea piețelor să le aducă beneficii din comerțul transfrontalier.

"Începeți prin a aborda trei aspecte: În primul rând, asigurați-vă că planurile de piață en gros pe care intenționați să le introduceți nu vor distorsiona prețurile. În al doilea rând, deschideți piețele naționale cu amănuntul concurenței. În al treilea rând, dezvoltați împreună metode solide de calcul și de alocare a capacității transfrontaliere, care pot să maximizeze oportunitățile de tranzacționare între piețe", a declarat Jose Manuel Hernandez Martinez.

Potrivit Secretariatului Comunității Energetice, aplicarea comună și coordonată a capacității transfrontaliere de export-import a energiei este, de asemenea, o condiție prealabilă pentru cuplarea viitoare a pieței Moldovei cu zona sincronizată a sistemului energetic integrat al Ucrainei (IPS).

Prezent la eveniment, Tudor Copaci, Directorul General al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prezentat informații despre abordarea ANRE privind instituirea unui cadru regulator și reguli transparente și nediscriminatorii de participare la piața regională de energie electrică.

"Principalele obiective sunt crearea premiselor pentru deschiderea efectivă a pieței energiei electrice pentru toți consumatorii și furnizorii de pe piața regională, eliminarea restricțiilor care împiedică realizarea schimburilor comerciale de energie pe piața regională, promovarea dezvoltării capacităților de interconexiune pentru a satisface cererea și pentru a contribui la integrarea pieței Republicii Moldova în piața regională și facilitarea schimburilor transfrontaliere de energie în baza unor mecanisme clar definite, transparente și nediscriminatorii în scopul utilizării eficiente a capacităților de interconexiune”, a declarat în discursul său, directorul ANRE.



Oportunitati