Curtea de Conturi a depistat patrimoniu necontabilizat de 4,8 miliarde de lei în Găgăuzia

shadow
Luni, 23.07.2018 18:22   2227
Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli în gestionarea patrimoniului public de către UTA Gagauz-Yeri pentru anii 2016-2017, inclusiv denaturarea situațiilor financiare, ajutoare de milioane acordate unor companii private, necontabilizarea patrimoniului etc.

Potrivit unui raport de audit, prezentat de Curtea de Conturi, o echipă de controlori a constatat, în particular, că neînregistrarea în evidența contabilă a terenurilor administrate de către Comitetul Executiv al UTA Gagauz-Yeri a condiționat denaturarea semnificativă a situațiilor financiare.

Totodată, potrivit raportului, în anul 2016 Comitetul Executiv a procurat două imobile și terenul aferent acestora fără a asigura contabilizarea corectă a terenului respectiv, fiind denaturate astfel datele reflectate în rapoartele financiare.

Conform probelor de audit acumulate, Comitetul Executiv al UTA Gagauz-Yeri deține acțiuni în capitalul social a nouă societăți pe acțiuni. Însă, în rapoartele financiare consolidate lipsesc unele înscrieri referitoare la acest lucru, ceea ce denotă necontabilizarea și neraportarea valorii acțiunilor respective.

Advertisement

Curtea a mai stabilit că datoria Comitetului Executiv al UTA Gagauz-Yeri pentru un împrumut contractat de la Ministerul Finanțelor nu a fost înregistrată în evidența contabilă în conformitate cu prevederile legale. Cheltuieli neregulamentare au fost generate și de neavizarea de către Cancelaria de Stat a statelor de personal ale unor instituții, neprevăzute de cadrul legal al Republicii Moldova pentru UTA Gagauz-Yeri.

În plus potrivit auditului, conducerea Comitetului Executiv nu a emis Declarații de bună guvernare pentru anii 2016 și 2017.

S-a mai depistat că în lipsa deciziei Consiliului Concurenței de autorizare a ajutorului de stat, Comitetul Executiv, în anul 2017, a transferat din bugetul central al UTA Găgăuzia, la două întreprinderi private, suma de 10,3 milioane lei, pentru stingerea obligațiunilor fiscale restabilite în sistemul de evidență al Fiscului.

În plus s-a constatat că autoritățile publice locale (APL) de nivelul I din UTA Găgăuzia "au denaturat valoarea patrimoniul public gestionat urmare a neasigurării evaluării și contabilizării terenurilor proprietate publică a UAT cu suprafața de 41.200 hectare, care conform evaluărilor auditului constituie circa 4,8 miliarde lei", mai susține Curtea de Conturi.

UTA Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă cu statut special, care de sine stătător, în limitele competențelor sale funcționale soluționează probleme cu caracter politic, economic și cultural.

În conformitate cu prevederile legale, unitatea beneficiază de autonomie decizională, organizațională, gestionară și financiară și are dreptul la inițiativă în ceea ce privește administrarea treburilor publice locale, exercitându-și, în condițiile legii, autoritatea în limitele teritoriului administrat. Ca unitate administrativ-teritorială includea la situația din 31 decembrie 2017 – două municipii, un oraș și 28 de localități rurale, grupate în 23 de primării.



Oportunitati