Cea mai mare bancă din Turcia ar fi interesată de investiții în sistemul bancar din Moldova

shadow
Joi, 19.07.2018 18:35   1731
Ziraat Bankasi din Turcia este interesată să investească în sistemul bancar din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI)

Despre aceasta anunțat Huseyin Aydin, directorul executiv al Ziraat Bankasi, și președinte al Asociației Băncilor din Turcia în cadrul unei întrevederi cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

„Noi activăm în 20 de țări. Dorim să fim prezenți și în Republica Moldova, deoarece posibilitățile de credit și depozit sunt atractive. Credem că vom contribui și noi la creșterea economică a Republicii Moldova”, a menționat directorul executiv al Ziraat Bankasi.

Chiril Gaburici a apreciat interesul manifestat de Ziraat Bancasi pentru piața de capital din Republica Moldova, menționând că sectorul bancar reprezintă o verigă importantă pentru economia țării.

„Sectorul bancar din Republica Moldova a trecut printr-o perioadă mai dificilă. Datorită eforturilor instituțiilor statului și cu suportul partenerilor de dezvoltare am reușit să stabilizăm situația din sistem”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Advertisement

De notat că nici sistemul bancar din Turcia nu trece prin cele mai facile perioade în condițiile unei deprecieri abrupte a lirei turcești, cu peste 20% în raport cu dolarul de la începutul anului.

Potrivit The Banker Ziraat Bankasi ocupă locul 117 în lume, pierzând 5 poziții față de anul precedent. 

Pe 30 septembrie 2017, Ziraat Bankasi a raportat active totale consolidate de 427,6 miliarde lire turcești (120,2 miliarde dolari) și era cea mai mare bancă din Turcia în ceea ce privește depozitele, activele și împrumuturile.

Banca are o istorie de peste 150 de ani și este deținută în prezent de Guvernul turc prin intermediul Türkiye Varlık Fonu (Fondul turc al bunăstării), creat în anul 2016.

De notat că băncile turcești au încercat de câteva ori să intre pe piața Moldovei, dar au suferit eșec.

De exemplu în anul 2000, la Chișinău a fost fondată BTR Chișinău cu capital integral turcesc. Pe 8 iulie 2002 însă Banca Națională a retras licența BTR Chișinău ca urmare a falimentării băncii mamă, Banca Turco-Română din România, care a intrat în incapacitate de plată în urma crizei cu care s-a confruntat fondatorul acesteia Bayindir Holding din Turcia.

Anterior s-a vehiculat că anumite bănci din Turcia ar fi interesate de achiziția Eurocreditbank, iar acum printre ținte ar putea fi chiar cele mai mari bănci: Moldova-Agroindbank și Moldindconbank.Oportunitati