Cum Primăria Chișinău a trucat licitația pentru reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare

shadow
Duminică, 22.07.2018 08:00   2478
Organizarea și desfășurarea tenderului de selectare a companiei pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucție a bulevardului Ştefan cel Mare și Sfânt, și străzilor Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri, s-a făcut cu grave încălcări ale legislației, relevă o investigație efectuată de Consiliul Concurenței.

E vorba de o licitație din anul 2014, în cadrul căreia Administrația Capitalei a decis să selecteze compania Delta ACM 93 SRL din România ca să efectueze reabilitarea a trei străzi principale, în zona centrală a Capitalei. Decizia a provocat dubii din start că aceasta a fost aranjată de autoritățile locale.

Cum a câștigat licitația o firmă de casă a partidelor lui Traian Băsescu

Or, la concurs au fost depuse șase oferte de la companii din România, Bulgaria, Italia și Spania. Cele mai atractive la preț oferte au venit de la două companii din Bulgaria: Ingstroyengineering Ltd - 10 milioane de euro și SK-13 Patstroy JSC - 10,82 milioane de euro.

Cu toate acestea comisia de concurs a selectat oferta Delta ACM 93 SRL din România (deținută de Florea Diaconu și considerată o firmă de casă a partidelor lui Traian Băsescu) cu un cost de 11,57 milioane euro, "deși diferența dintre cel mai mic preț oferit în cadrul licitației și cel oferit de compania câștigătoare este de 1,57 milioane euro", constată Consiliul Concurenței.

Citiți și:

Strada Alecu Russo în Chișinău a fost reparată de un datornic la bugetul României

Comisia a respins oferta SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) pentru că aceasta nu ar întruni criteriile de selectare „Experiență specifică”, iar ca temei Comisia de evaluare a invocat faptul că doar două contracte din cele 9 prezentate corespund condițiilor de dimensiune fizică, complexitate, metode/tehnologie sau alte caracteristici similare lucrărilor la cele 3 străzi din mun. Chișinău".

Consiliul Concurenței a constatat că de fapt Comisia de evaluare, a catalogat eronat contractele „Reconstrucția bulevardului Copenhaga” în valoare de 2.325.185 euro și „Reconstrucția parcului orășenesc” în valoare de 3.029.323 euro, "ca fiind neconforme cu condițiile prevăzute în Caietul de sarcini, deși potrivit acestor contracte compania SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) a efectuat lucrări de reabilitare a străzilor, trotuarelor, modernizare a iluminatului public stradal, renovarea sistemului de apă și canalizare, lucrări care sunt similare celor din mun.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Construcții și imobiliare   Reforme și politica economică   Administrația publică  

Advertisement

Oportunitati