Lovitură pentru Guvern. Un Tribunal a stabilit că Moldova încalcă drepturile investitorilor din SUA

shadow
Marţi, 24.07.2018 05:50   5039
Pe 28 iunie 2018, un tribunal al ICSID (Centrul Internațional pentru Soluționarea Diferendelor legate de Investiții al Băncii Mondiale) a constatat că autoritățile Republicii Moldova au încalcat drepturile unui investitor american și respectiv nu au respectat prevederile Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor semnat cu SUA.

E vorba de acțiunea pornită de omul de afaceri american Zbigniew Piotr Grot și trei companii afiliate: Grot Cimarron LLC, Laguardia USA LLC și ÎCS Laguardia SRL - împotriva Republica Moldova și care a fost înregistrată laCentrul Internațional pentru Soluționarea Diferendelor legate de Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale, pe 21 martie 2016.

Costuri totale de peste un milion de dolari 

Disputa a pornit de la faptul că după ce în 2010, filiala din Moldova a firmei americane Laguardia USA LLC a încheiat acorduri cu sute de proprietari de terenuri din satele Coșernița, Vărvăreuca și Roșietici (raionul Florești), pentru arenda a 2.830 de hectare de teren arabil pe care investitorul american intenționa să cultive grâne, iar autoritățile locale au refuzat să înregistreze contractele, invocând încălcări ale legislației.

În schimb au înregistrat contractele de arendă pentru aceleași terenuri agricole care au fost încheiate între firma locală Bio-Alianța SRL și proprietari.

Citiți și:

Guvernul mai alocă încă 2,6 milioane lei în conflictul cu un investitor american

Încercările investitorului american de a soluționa cazul în instanțele din Modova au eșuat, așa că s-a adresat în ICSID cerând despăgubiri de circa trei milioane dolari. Ulterior s-au vehiculat și alte cifre de câteva ori mai mari: 10-15 milioane de dolari.

În ședința din 28 iunie 2018, Tribunalul a decis că Moldova a încălcat drepturile investitorului american și respectiv nu a respectat prevederile Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor semnat cu Statele Unite

Potrivit Global Arbitration Review, Tribunalul a decis să acorde investitorilor despăgubiri de 400 000 dolari, la care se adaugă o dobândă anuală de 5% pentru perioada disputei.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Agricultura și vinificația   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati