270 de milioane euro pentru primul pas în integrarea Moldovei în piața europeană a energiei

shadow
Joi, 12.07.2018 08:10   1852
Guvernul a aprobat pe 11 iulie, ratificarea a două Acorduri de împrumut pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.

Banii alocați de instituții financiare din UE vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, Faza I”, ce presupune interconectarea asincronă cu sistemul energetic al României și respectiv al UE..

270 de milioane de euro pentru interconectarea cu UE

Mai exact, acesta presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație back-to-back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de transformare din Chișinău și extinderea stației Vulcănești de 400 kV.

Citiți și:

Trei ani și 270 milioane euro pentru interconectarea electrică cu România

Proiectul “Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I” estimat la circa 270 milioane de euro, implică încheierea de tratate complementare, cum sunt Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în valoare de 80 milioane de euro, Contractul de finanțare încheiat între Republica Moldova și BEI - 80 milioane euro, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Mondială (BM) – 70 milioane euro și Acordul de grant UE NIF în valoare de 40 milioane euro.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati