270 de milioane euro pentru primul pas în integrarea Moldovei în piața europeană a energiei

shadow
Joi, 12.07.2018 08:10   980
Guvernul a aprobat pe 11 iulie, ratificarea a două Acorduri de împrumut pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.

Banii alocați de instituții financiare din UE vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, Faza I”, ce presupune interconectarea asincronă cu sistemul energetic al României și respectiv al UE..

270 de milioane de euro pentru interconectarea cu UE

Mai exact, acesta presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație back-to-back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de transformare din Chișinău și extinderea stației Vulcănești de 400 kV.

Citiți și:

Trei ani și 270 milioane euro pentru interconectarea electrică cu România

Proiectul “Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I” estimat la circa 270 milioane de euro, implică încheierea de tratate complementare, cum sunt Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în valoare de 80 milioane de euro,Contractul de finanțare încheiat între Republica Moldova și BEI - 80 milioane euro, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Mondială (BM) – 70 milioane euro și Acordul de grant UE NIF în valoare de 40 milioane euro.

Advertisement

"Necesitatea încheierii contractelor suplimentare cu instituțiile financiare vizate, rezultă din valoarea majorată proiectului, care este estimată la 270 milioane euro. Astfel, apare necesitatea partajării valorii între mai multe instituții", susțin reprezentanții Ministerului Economiei.

Proiect revoluționar ce urmează a fi finalizat la sfârșitul anului 2022

Inițiativa corespunde și măsurilor stipulate în Strategia Energetică 2030 și angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice.

„Proiectul va spori securitatea în aprovizionarea cu energia electrică a Republicii Moldova. Acest proiect vine după ce l-am demarat pe cel de interconexiune pe gazele naturale, care asigură securitatea țării noastre în acest domeniu și faptul că nu vom fi dependenți de o singură sursă”, a menționat premierul Pavel Filip.

Anterior Harry Boyd-Carpenter, Director BERD pentru proiecte de energie, a declarat că proiectul este o schimbare cu adevărat revoluționară pentru securitatea energetică a Moldovei.

De implementarea proiectului ce urmează a fi finalizat la finele anului 2022, se va ocupa întreprinderea de stat Moldelectrica, responsabilă de transportul energiei electrice și dirijarea sistemului electroenergetic. Moldelectrica va fi și entitatea responsabilă de prezentarea rapoartelor privind implementarea Acordului.

Unitatea de implementare a Proiectului este desemnată Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE), care posedă resurse adecvate și personal calificat corespunzător, în conformitate cu termenii de referință acceptabili pentru BERD și care va veni în suportul Moldelectrica.

Investitia va fi recuperată din contul tarifului

Termenul împrumutului cu BERD este de 18 ani, inclusiv perioada de grație de trei ani. Suma creditului va fi rambursată în 30 de rate semestriale egale, plătibile la 25 aprilie și 25 octombrie al fiecărui an. Baza ratei dobânzii este șase luni EURIBOR, iar marja ratei dobânzii 1% pe an.

În cazul contractului cu BEI acesta are un termen de 25 de ani, iar comisioanele și dobânnzile vor fi calculate pentru fiecare tranșă în parte în baza rateii de depozit, confom EURIBOR - pentru plăți în euro și LIBOR - pentru plați în dolari.

De notat că investitia va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.Oportunitati