Cel mai mare credit occidental acordat unui grup de companii din Moldova

shadow
Miercuri, 11.07.2018 11:50   2835
Grupul de companii Trans Oil (controlat de milioanrul Vaja Jhashi) și un consorțiu bancar internațional au semnat, pe 11 iulie 2018 la Paris, un acord privind un împrumut sindicalizat în valoare de 240 milioane dolari pentru achiziționarea produse agricole din recolta anului curent de la producătorii și agenții economici din Republica Moldova.

Din consorțiul bancar internațional, condus de Societte Generale Paris, mai fac parte băncile ING Belgium, UniCredit Bank Austria AG, Black Sea Trade and Development Bank, FIMBank p.l.c, Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V., Arab Bank Ltd și Banque Cantonale Vaudoise.

Bani pentru achiziția de cereale și oleaginoase

Acesta este cel mai mare credit contractat de vreo companie din Moldova de la băncile din Occident.

Potrivit unui comunicat al grupului, banii ar urma să fie utilizați la cumpărarea a peste 500.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, peste 1.2 milioane de tone de cereale (grâu, orz, rapiță, porumb, mazăre) și peste 100.000 de tone de soia.

Advertisement

"Scopul nostru este nu doar de a oferi oportunități convenabile de export producătorilor moldoveni, dar și de a plăti în timp util pentru produsele lor la cele mai bune prețuri", susține Vaja Jhashi, președintele Trans Oil.

Grupul de companii este cel mai mare din Moldova. Anterior o companie internațională specializată a făcut și o evaluare a activelor grupului Trans-Oil. Conform datelor de la mijlocul anului 2017, valoarea a 22 de active a fost estimată la 237,2 milioane de dolari. Grosul acestor active se află în Republica Moldova și doar două în Ucraina și unul în Geneva, Elveția.

La toate aceste active, Vaja Jhashi deține cote majoritare direct sau prin alte firme. Astfel în baza acestei evaluări internaționale, valoarea doar a activelor cei aparțin și care sunt puse ca gaj în cadrul expunerii la Bursa de la Dublin trece de 210 milioane de dolari.

Citiți și:

Vaja multimilionarul. Cum nevoia de bani și acces pe piețe îl determină să devină mai transparentOportunitati