Un nou sistem de salarizare în sectorul bugetar

shadow
Marţi, 10.07.2018 16:32   3350
Un proiect de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost examinat astăzi în cadrul unei ședințe prezidate de prim-ministrul Pavel Filip.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, cu participarea experților locali și internaționali, precum și a specialiștilor din cadrul autorităților și instituțiilor din sectorul bugetar. La baza proiectului a fost pus Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvern la 28 iulie 2017.

”Implementarea acesteia va aduce mai multă claritate și echitate în sistem, asigurând o abordare corectă între cei care ocupă o poziție salarială mai joasă și cei care se află într-o poziție mai înaltă”, a precizat premierul Pavel Filip. Actualul cadru legislativ în domeniul salarizării a devenit greoi și netransparent din cauza multiplelor adaosuri și suplimente salariale.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu prevede cuantumul salariilor. Acesta urmează să fie calculat anual, în baza salariului minim pe economie stabilit la începutul anului în legea bugetului.

Advertisement

Noul sistem de salarizare va reprezenta o grilă unică cu 15 grade și 130 de clase de salarizare. Salariul de bază va reprezenta principalul element al remunerației angajaților, majoritatea sporurilor fiind încorporate în acesta.

Trecerea la sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar va reduce numărul de acte normative care stabilesc condițiile de salarizare, la bază fiind o singură lege. Astfel, va fi asigurat un sistem de salarizare transparent, echitabil, simplu de calculat și de gestionat, care va remunera performanța angajaților.

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat ca proiectul de lege să fie definitivat într-un timp restrâns, după care să fie propus pentru consultări publice.

De notat că în prezent există câteva modalități de stabilire a salariilor. Unele sunt racordate la salariul mediu, dar marea majoritate sunt pe rețeaua tarifară unică. În sistem există o mare inechitate pentru că există trei modalități separate de stabilire a salariului.

În special, salariile celor care sunt racordate la salariul mediu pe economie și care sunt recalculate în fiecare an sunt favorizați, pe când ceilalți, sunt salarizați în baza rețelei tarifare unice, salariile sunt foarte mici, pornesc de la o mie de lei și nu beneficiază de această recalculare. Această inechitate de fapt nu este una benefică pentru a înregistra o performanță.

În plus sistemul actual este foarte fragmentat și pentru unii angajați la stat exista până și 17 sporuri la salariu.Oportunitati