Vama este acuzată că blochează comerțul online

shadow
Luni, 09.07.2018 13:25   1504
Întreprinzătorii mici și mijlocii care își vând produsele prin rețeaua de internet spun că sunt puși în situația să ocolească legea atunci când își vând marfa clienților peste hotare. Cauza constă în procedura vamală foarte complicată și costisitoare pentru ei, se arată într-un comunicat al Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

Subiectul a ajuns în vizorul grupului de lucru Facilitarea Comerțului Transfrontalier” din cadrul Consiliului Economic, condus de Mariana Rufa, directorul executiv al Asociației Businessului European.

Potrivit reprezentanților mediului de afaceri vânzătorii mici de mărfuri prin internet, cum sunt meșteșugarii, self employed etc sunt puși în aceleași condiții cu vânzătorii mari care, pentru comunicarea lor cu vama apelează la brokeri – serviciile cărora costă.

Ori antreprenorii mici nu-și pot permite cheltuieli suplimentare care le scumpesc produsul și în consecință acesta nu mai este solicitat pe piață.

"În condițiile actuale în care nu există o soluție tehnică care ar permite aplicarea Legii nr. 284/2004 privind comerțul electronic, agenții economici în special cei care exportă cantități mici de mărfuri industriale cum ar fi obiecte de artizanat, suportă costuri exagerat de mari la exportul unor loturi mici. Asta împiedică dezvoltarea companiilor mici și mijlocii precum și ieșirea lor pe piața internațională", susține Consiliul Economic.

Advertisement

Pentru a simplifica exportul loturilor mici vândute prin internet legislația Moldovei trebuie să fie racordată la rigorile UE.

Totodată e nevoie de o soluție tehnică – elaborarea unui modul suplimentar în Sistemului Informațional Vamal „Asycuda World”, și stabilirea unor condiții temporare pentru a facilita comerțul internațional al IMM-urilor pe piața UE.

În vederea identificării unor soluții de moment, la următoarea ședință tehnică în cadrul platformei Consiliului Economic vor participa reprezentanții Serviciului Vamal, ÎS Poșta Moldovei și alți operatori poștali, precum și elaboratorii de platforme electronice, susține Consiliul Economic.

De notat că anul trecut au fost operate o serie de modificări la Legea privind comerțul electronic, care au intrat în vigoare în luna februarie 2018 și prin care au fost eliminate lacunele existente și au fost aliniate prevederile legii în conformitate cu Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

La momentul adoptării modificărilor Ministerul Economiei susținea că aplicarea noiilor prevederi "va oferi mai multe posibilități de a dezvolta comerțul online în țara noastră și va permite stimularea creșterii economice a întreprinderilor, sporirea investițiilor în inovație, care se dezvoltă datorită sistemelor electronice și care contribuie la consolidarea competitivității întreprinderilor de toate nivelele din Republica Moldova".

Barierele vamale ce apar la implementarea legii arată că suntem încă departe de alinierea la normele UE și nu confirmă declarațiile Ministerului Economiei precum că Moldova este "un campion al serviciilor electronice în regiunea Europei de Est".Oportunitati